Reprezentanţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, specializarea Asistenţă Socială, Primăria Municipiului Suceava, Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), Centrul de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iaşi se vor reuni marţi, 25 martie, de la ora 14.00, în Corpul E al universităţii sucevene, etaj II, sala 210, pentru a sărbători Ziua Mondială a Asistenţei Sociale.
În prima parte a evenimentului sunt invitaţi să vorbească Narcisa Marchitan, director în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Municipiului Suceava şi vicepreşedinte al Colegiului Asistenţilor Sociali - Filiala Suceava, cu peste 20 de ani de expertiză în domeniu şi care va prezenta date concrete referitoare la sistemul actual de asistenţă socială, Vasile Gafiuc, preşedinte al AREAS, cu o vastă experienţă în derularea de proiecte, care vizează incluziunea socio-profesională a categoriilor dezavantajate şi prof. dr. Antonio Sandu, preşedintele Editurii Lumen şi preşedinte al Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iaşi, care a publicat nenumărate cărţi şi articole de specialitate. Prof. dr. Antonio Sandu este de părere că „punerea în relaţie a principalelor profesiuni utilizate în munca asistenţială creează contextul complex de abordare inter şi multidisciplinară a practicii asistenţei sociale, scopul intervenţiei sociale fiind acela de promovare a drepturilor individului şi având ca şi concept central calitatea vieţii”.
Modele de bune practici în domeniul asistenţei sociale
La eveniment vor participa, în calitate de invitaţi, şi beneficiari ai serviciilor de asistenţă socială, împreună cu familiile acestora, pentru a reliefa importanţa definitorie a rolului pe care îl are familia din perspectiva implicării active în coeziunea socială.
În a doua parte a evenimentului, asistenţii sociali şi studenţii voluntari vor povesti despre experienţe, idei şi practici întâlnite de-a lungul timpului. La aceste întâlniri se vor prezenta atât modele teoretice, cât şi modele de bune practici în domeniu, o parte dintre studenţii de la Asistenţă Socială (USV) fiind familiarizaţi cu unele dintre ele, datorită implicării în calitate de voluntari în cadrul AREAS, Protecţiei Copilului Suceava şi nu numai. Organizatorii au precizat că „prin aceste manifestări se doreşte şi a se deschide o altă perspectivă de colaborare între teoreticieni şi practicieni, între instituţiile publice şi instituţiile de învăţământ, toate acestea aducând un element în plus de referinţă pentru actualii şi viitorii asistenţi sociali, pe acest fond creionând şi noi modalităţi de implicare activă a întregii comunităţii în viaţa cetăţeanului”.