Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2014 - Anul XIX, nr. 66 (5575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Trimisă în judecată

Acuzată că a racolat 12 suceveni, cărăuşi pentru transporturi internaționale de cocaină şi heroină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au anunţat vineri trimiterea în judecată a unei tinere în vârstă de 24 de ani, acuzată că a făcut parte din lotul racolatorilor ce au trimis peste 100 de suceveni să transporte cocaină sau heroină, dintr-o ţară în alta, pentru reţele internaţionale de trafic de droguri de mare risc.

Inculpata se numeşte Adriana Iureniuc, este poreclită „Godzila” şi este din municipiul Suceava, fiind dată în urmărire internaţională încă din toamna lui 2009, de când a fost emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă în lipsă şi, ulterior, un mandat european de arestare.

Tânăra este acuzată că în perioada 2008 -2009 a aderat şi sprijinit gruparea infracţională constituită din mai mulţi tineri din cartierul Obcini (printre care fraţii Cezar şi Andrei Bilius -trimişi în judecată într-un alt dosar). Iniţial, „Godzila” a fost cărăuș de stupefiante, însă ulterior a devenit racolator şi a cooptat alţi tineri să care droguri prin tot mapamondul, ademenindu-i cu sume de mii de euro.

 

90 de kilograme de cocaină şi heroină, confiscate de la cărăuşii din Suceava

La Suceava, s-a format în 2007 o adevărată „şcoală” de cărăuşi de droguri, peste 130 de tineri fiind dovediţi de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava că au transportat stupefiante pentru reţele internaţionale. Peste 70 dintre acești tineri suceveni au fost prinşi cu drogurile asupra lor ( aproximativ 90 de kilograme de cocaină şi heroină) şi închişi în puşcării din Europa, America de Sud şi Africa.

Au fost arestaţi zeci de tineri şi trimişi în judecată până în prezent 24 de inculpaţi, numai într-un singur dosar, cu 12 inculpaţi, totalul pedepselor date de către judecătorii Tribunalului Suceava  fiind de 136 de ani de închisoare. 

Adriana Iureniuc, care nu a dat niciodată ochii cu anchetatorii, fiind dispărută din ţară, este acuzată concret că „în perioada 2008-2009, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a organizat, condus şi/sau finanţat efectuarea mai multor transporturi internaţionale de droguri de mare risc de către un număr total de 12 (doisprezece) persoane”. Cărăuşii erau tineri din municipiul Suceava sau comunele limitrofe, o parte dintre aceştia fiind prinşi şi arestați de autoritățile altor state.

 

Eleve, colege de liceu, prinse cu cinci kilograme de cocaină în Brazilia

Printre cărăuşii racolaţi de Adriana Iureniuc se numără şi două tinere, Georgeta A. şi Elena L., din municipiul Suceava.

Cele două, eleve, au acceptat să facă un transport de stupefiante în primăvara lui 2009, când erau colege la Liceul cu Program Sportiv Suceava. 

Georgeta A. făcuse anterior, în vara lui 2008, un astfel de transport, ducând un rucsac în care se aflau droguri pe ruta Istanbul-Zagreb-Bolonia, iar de acolo în Napoli.

Un an mai târziu, Adriana Iureniuc a apelat din nou la Georgeta A. să mai facă un transport, iar aceasta din urmă i-a făcut cunoştinţă racolatoarei şi cu colega ei de liceu, Elena L. Urmau să primească 4.000 de euro, câte 2.000 de euro de fiecare.

Cele două colege de liceu urmau să se deplaseze din Italia în Brazilia, Sao Paolo şi ulterior în Reciffe, de unde să preia drogurile ascunse în două rucsacuri şi să se întoarcă în Europa, stupefiantele trebuind să ajungă în Italia, la Napoli.

Pe 5 mai 2009, cele două eleve de la Sportiv, la vremea respectivă, au fost prinse în urma unui control de rutină pe aeroportul internaţional din Guararapes. Fetele au fost săltate în momentul în care se pregăteau să se îmbarce într-un avion spre Bologna - Italia, cu escala la Lisabona.

În spatele căptuşelii celor două rucsacuri, au fost găsite opt pachete cu cocaină, cântărind 5,139 de kilograme.

 

Condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare în Brazilia 

Pe lista cărăuşilor racolaţi de către Adriana Iureniuc, potrivit procurorilor DIICOT, se numără şi un anume Radu S., din municipiul Suceava.

Acesta a cunoscut-o pe „Godzila”  la începutul lui 2009, într-o perioadă în care devenise un împătimit al jocurilor de noroc şi acumulase multe datorii.

Propunerea Adrianei Iureniuc, care l-a ademenit cu promisiunea câștigării a câte 3.000 de euro la fiecare transport, a acceptat-o imediat.

„Godzila”, arată anchetatorii, i-a spus că transporturile urmau să fie făcute în condiţii de maximă siguranţă, în genţi amenajate special pentru ca drogurile să nu poată fi depistate cu ocazia controalelor din vamă.

Tot Adriana Iureniuc s-a oferit să suporte ea costurile pentru ca Radu S. să primească cât mai repede un paşaport nou, cel vechi fiind expirat, „Godzila” ocupându-se şi de asigurarea transportului, rezervarea, plata biletelor şi cazare.

Radu S. a ajuns cu un avion în Sao Paolo, Brazilia, aici unde a fost preluat de un cetăţean nigerian şi cazat la un hotel. După mai multe zile, a primit o cantitate de cocaină. O parte era în interiorul unei perechi de bermude pe care urma să le îmbrace, iar restul în mai multe pacheţele, pe care trebuia să le prindă cu o bandă adezivă în jurul abdomenului.

Traficanţii nigerieni i-au dat şi haine largi pentru drum şi i-au comunicat destinaţia drogurilor: Bologna - Italia, unde, după ce preda cocaina, primea cei 3.000 de euro promişi.

Din Sao Paolo, Radu S. a luat un avion spre Fortaleza, o altă localitate din Brazilia, iar de aici urma să se îmbarce într-o altă aeronavă, spre Italia.

Nu a mai reuşit, însă, fiind depistat pe aeroport de lucrători ai poliţiei federale. Transporta în bermude şi sub tricou 4.442 de grame de cocaină.

 

Cărăuşi puşi să înghită caşete cu droguri şi testaţi cu bucăţi de morcov

Procurorii DIICOT explică în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că pe lângă disimularea drogurilor în bagaje, mai exista o modalitate de transport al stupefiantelor: cărăuşii îngurgitau caşete cu droguri, fiind testaţi pentru a vedea dacă rezistă cu bucăţi de morcov, pe care le înghiţeau.

„După ce cărăuşul era considerat apt şi de încredere de către racolator, acesta din urmă lua legătura cu membrii nigerieni ai reţelelor internaţionale, care trimiteau sume de bani reprezentând contravaloarea biletelor de transport şi a paşapoartelor în regim de urgenţă. Curierii erau trimişi apoi în Turcia, în cazul transporturilor de heroină, sau în ţări din America de Sud, de unde curierii urmau să transporte cocaină. După ce curierul stătea în respectiva ţară o perioadă de cca. o săptămână pentru a părea turist, primea un bagaj în care erau disimulate droguri sau i se dădeau spre înghiţit mai multe caşete cu droguri special preparate pentru a fi înghiţite. Curierul pleca apoi spre ţara de destinaţie a drogurilor, fiind în permanenţă contactat fie de racolatorul român, fie de cetăţeanul nigerian care îi pusese la dispoziţie drogurile. În cazurile în care curierul transporta cantităţi mari de droguri acesta avea o „coadă” (era urmărit de un membru al grupului) pentru a fi evitat riscul deturnării drogurilor de la destinaţia acestora”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

De regulă, tarifele cu care erau ademeniţi cărăuşii erau între  1.800-4.000 de dolari americani în cazul transportului de heroină şi de 3.000-6.000 de euro în cazul transportului de cocaină. Racolatorul primea şi el, după livrarea drogurilor de către cărăuş, sume între 2.000 de dolari SUA şi 3.000 euro, în funcţie de cantitatea de droguri transportată, ruta pe care a fost transportată şi felul drogului.

 

„Iniţiatorul” şcolii de cărăuşi de droguri de la Suceava, sub control judiciar

Adriana Iureniuc a făcut parte din lotul fraților Bilius, Cezar şi Andrei, doi tineri suceveni, primul dintre ei considerat a fi principalul iniţiator al „şcolii” de cărăuşi de droguri din municipiul Suceava. 

Cei doi fraţi au fost trimişi în judecată în ianuarie 2010, alături de alţi zece inculpaţi.

În vara anului trecut, judecătorii Curţii de Apel au dat verdictul: Cezar Bilius – şase ani de închisoare, iar fratele său, Adrian Bilius – cinci ani de închisoare.

Restul tinerilor trimişi în judecată în acest dosar au primit pedepse de patru, respectiv trei ani de închisoare, cu excepţia unui singur inculpat, care a scăpat doar cu cinci luni de închisoare cu suspendare.

Sentinţa nu a fost definitivă, iar dosarul se judecă acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La ultimul termen, din 24 februarie a.c., Curtea Supremă a decis să ia faţă de cei doi fraţi Bilius, precum şi faţă de alţi patru coinculpaţi ( Florin Constantin Caliman, Raul Gabriel Hîndrescu, Nicolae Pacurari şi Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), măsura controlului judiciar.

În celălalt dosar, în care au fost trimişi în judecată alţi 12 indivizi, Tribunalul Suceava a dat pedepse grele, în total 136 de ani de închisoare, însă, la fel ca şi în prima cauză, sentinţa nu este definitivă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzată că a racolat 12 suceveni, cărăuşi pentru transporturi internaționale de cocaină şi heroină.
 Vizualizări articol: 9541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 13 voturi
Acuzată că a racolat 12 suceveni, cărăuşi pentru transporturi internaționale de cocaină şi heroină4.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ADRIANA!!! trimis de
(22 mar 2014, 17:23:08
ESTI CEA MAI BUNA LA PAT!
2.   Trist trimis de
(22 mar 2014, 18:25:42
FACI TRAFIC INTERNATIONAL DE DROGURI SI ESTI CONDAMNAT SUB CONTROL JUDICIAR, FURI UN SALAM DE LA METRO DE FOAME SI EXECUTI PEDEAPSA ...PENTRU FURT.
ROMANIA TE IUBESC
3.   Abramburica... trimis de
(22 mar 2014, 18:34:42
Un articol amestecat ca si rufele din cos....Radu S., nu are si nume? O fi Radu Silvas fost sportiv care are rude de grd 1 la politia de frontiera Siret , amintit in dosarul cu vamisti si politisti arestati in 2010 parca? NU sunt rautacioasa...nuuuuuuuuuu..doa nu i corect d le ridactor...adicatelea unii au nume editat si altii nu? Cati ani a primit ca n am reusit sa deslusesc?
4.   Gratiela trimis de
(24 mar 2014, 23:40:31
esti frigida fizic si psihic

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei