Blocajul de la Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Suceava nu a ajuns la liman nici la un an de zile după ce întregul buget al instituţiei a fost tăiat. Instituţia mai are în momentul de faţă doar doi angajaţi, din cei nouă pe care i-a avut. Sunt ultimii doi oameni care s-au încăpăţânat să nu plece, asta deşi noţiunea de salariu nu mai există pentru ei de fix un an de zile. Paradoxal, instituţia nu se va desfiinţa, ba chiar, spune directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, va avea buget alocat pentru 2014.
Directorul demisionar s-a săturat de indiferenţă
Ieri, la sediul instituţiei, peste drum de Spitalul Judeţean Suceava, am găsit doi bărbaţi. Sunt ultimii doi angajaţi ai instituţiei. Unul dintre ei, Adrian Curaleţ, a preluat cu delegaţie şi atribuţiile de şef. Cei doi au refuzat să discute cu reporterii Monitorul de Suceava, declarându-se total descumpăniţi de situaţia în care se află. Ultimul director al instituţiei, Vasile Galeş, şi-a dat demisia începând din 20 ianuarie.
„Pur şi simplu nu s-a mai putut continua. Am fost de nenumărate ori la Ministerul Agriculturii, am stat pe sub uşile lor, dar de fiecare dată am fost tratat cu indiferenţă”, a declarat Vasile Galeş. El a subliniat că angajaţii instituţiei au muncit un an de zile pentru şapte studii pedologice în beneficiul Direcţiei Agricole, însă acestea nu au fost nici până azi plătite.
„Am tot aşteptat ca şeful Direcţiei Agricole să solicite de la Ministerul Agriculturiisumele care ar trebui să ne fie plătite. Din păcate asta nu s-a întâmplat”, a mai spus Vasile Galeş.
O parte dintre angajaţi încearcă să-şi recupereze salariile în instanţă
El a recunoscut că în trecut salariile angajaţilor instituţiei au fost nepermis de mari, însă a subliniat că acestea au fost reactualizare pentru o instituţie bugetară. Cel mai mare salariu, al directorului, este de 2.300 de lei net, a explicat Galeş. Salariile au fost actualizate însă doar pe hârtie, pentru că bani efectiv nu a încasat nici un angajat.
De precizat că o parte dintre foştii angajaţi, care se află acum în şomaj, au deschis o acţiune în instanţă, cerând ca Ministerul Agriculturii şi Direcţia Agricolă să fie obligate să le viteze salariile restante.
Directorul Direcţiei Agricole spune că managementul prost şi salariile mari au dus instituția în colaps
De cealaltă parte, Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a reafirmat că din punctul său de vedere în colapsul de acum s-a ajuns din cauza unui prost management promovat de fosta conducere a oficiului, care a pus pe primul plan salariile şi s-a bazar doar pe contractele cu statul.
„Am tot aşteptat ziua în care angajaţii acestei instituţii vor găsi un client pentru studii pedologice, mai exact se vor zbate să facă bani şi să se autofinanţeze. Acum, când au mai rămas doi angajaţi, este greu de spus ce va urma, cred că o soluţie ar fi comasarea celor care au mai rămas, din mai multe judeţe”, a declarat Schipor.
El a subliniat că Oficiul de Pedologie Suceava nu se va desfiinţa, instituţia urmând a avea pentru acest an un buget de 100.000 de lei. Bugetul va putea fi accesat doar prin încheierea de contracte de studii pedologice, a subliniat directorul Direcţiei Agricole, care are în subordine activitatea OJSPA Suceava.