Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2014 - Anul XIX, nr. 63 (5572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Preocupare

Campanie de igienizare a Parcului Şipote, făcută de Direcţia Silvică Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Silvicultorii suceveni s-au mobilizat ieri dimineaţă pentru a face curat în cel mai mare spaţiu verde din municipiul Suceava, Parcul Şipote, aflat la doar câţiva paşi de centrul oraşului.

Timp de câteva ore, pădurarii şi personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuţi, „înarmaţi” cu saci mari de plastic şi mănuşi de protecţie, au adunat mizeriile aruncate în parc, care transformaseră frumoasa zonă de recreere într-o groapă de gunoi. Împărţiţi în trei echipe, cei 25 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava au făcut curat în parc, de la intrarea dinspre McDonald's până la statuia domnitorului Ştefan Cel Mare şi de la intrarea dinspre Mirăuţi până la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Mormane de PET-uri, ambalaje, sticle sparte şi alte gunoaie au fost adunate de pe aleile parcului şi de pe spaţiile din preajma acestora, dar şi din canalul care dirijează cursul pârâului Cetăţii, fiind efectuată şi o decolmatare a acestuia.

„Lunar facem astfel de acţiuni, nu doar la Şipote, ci şi în zona Zamca, în încercarea de a menţine cât de cât curăţenia acestor zone”, a precizat şeful de district în cadrul Ocolului Silvic Pătrăuţi,  Gheorghe Anton, care a gestionat acţiunea de salubrizare de ieri dimineaţă.

Numai pe Cantonul Silvic Suceava, silvicultorii au de gestionat aproximativ 200 de hectare de terenuri împădurite, într-o zonă intens populată, în care gunoaiele tind să devină din ce în ce mai mult o problemă de poluare a spaţiilor verzi.

 

Mizerie şi distrugeri

Unora dintre participanţii la acţiunea de curăţenie nu le venea a crede cât de multe gunoaie au putut fi aruncate acolo de către cei care au ajuns în parc, din diverse motive, în vreme ce alţii se mirau de distrugerile făcute la tot ce însemna elemente de civilizaţie în parc.

Din zecile de coşuri de gunoi montate acolo atât de Direcţia Silvică, cât şi de Primăria Suceava, nu au mai rămas decât vreo două, prea bine prinse în beton pentru a fi smulse cu uşurinţă de teribilişti sau de „colecţionarii” de fier.

Iluminatul public de pe aleile parcului există, dar lipseşte cu desăvârşire. Asta pentru că numeroşii stâlpi de iluminat, recondiţionaţi chiar anul trecut, au fost vandalizaţi, dintr-un capăt în altul al parcului. Cei care i-au distrus nu s-au mulţumit doar să fure corpurile de iluminat, ci au distrus total şi felinarele, în urmă rămânând doar stâlpii golaşi, care i-ar putea tenta oricând, să-i ducă la fier vechi, pentru câteva zeci de lei.

 

Salubrizarea spaţiilor verzi, o muncă voluntară

Parcul Şipote este unul din cele mai importante parcuri dendrologice din Moldova, aici putând fi admirate, dacă ar fi accesibile vizitatorilor, peste 2.000 de specii de arbori valoroşi.

Din cauza unor decizii discutabile şi a unei legislaţii stufoase, frumosul parc dendrologic nu este acum decât un petec de pădure, rătăcit în mijlocul oraşului. Mai exact, odată cu trecerea sa, din administrarea municipalităţii, în cea a Regiei Naţionale a Pădurilor, la începutul anilor '90, acesta a căpătat statut de teren forestier, nu zonă de agrement, astfel încât trebuie gestionat conform prevederilor legale care vizează pădurile.

„Cu toate că nu are ca obiect de activitate asigurarea salubrizării, Direcţia Silvică Suceava asigură curăţenia prin acţiuni periodice, cu ajutorul personalului silvic, care nu are prinsă în fişa postului şi această obligaţie. Ideal ar fi ca aceste suprafeţe de spaţii verzi să fie în administrarea primăriei, care,  prin firme specializate, poate realiza întreaga gamă de lucrări necesare unor spaţii de acest gen”, a declarat şeful Ocolului Silvic Pătrăuţi, Stelian Chidoveţ.

Acesta a precizat că, în conformitate cu statutul actual al parcului, care este tratat la fel ca orice alt colţ de pădure, de zona respectivă răspunde un singur om, pădurarul, care are în pază şi administrare şi alte sute de hectare de pădure, din localităţile din jurul Sucevei, încât, pentru a face curat şi a mai îngriji spaţiile verzi, trebuie să mobilizeze salariaţi din alte părţi, care au alte atribuţii.

„Direcţia Silvică se ocupă numai de paza şi administrarea pădurilor. Nu avem voie să încheiem un contract de salubrizare pentru Parcul Şipote. Tot ce se face acolo este o  muncă suplimentară, prin intermediul personalului propriu”, a adăugat Stelian Chidoveţ.

Parcul dendrologic Șipote-Cetate (cunoscut și sub numele Parcul Șipote sau Parcul Cetății) are o suprafaţă de 10.9 hectare şi a fost amenajat între anii 1975-1977.

Parcul a fost împărțit în patru sectoare - vegetație de munte (1,95 ha), vegetație de deal (2 ha), vegetație de câmpie (1,35 ha) și vegetație de luncă (1,70 ha), 95% din suprafața sa fiind împădurită atunci cu aproape 7.000 de puieți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de igienizare a Parcului Şipote, făcută de Direcţia Silvică Suceava.
 Vizualizări articol: 2169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Campanie de igienizare a Parcului Şipote, făcută de Direcţia Silvică Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tara mea este frumoasa trimis de
(19 mar 2014, 13:48:47
Nu cumva nenea asta padurar de la Patrauti i-a dat avizul idiotului ala rapanos de primar Gherman sa defriseze un spatiu verde pe Marasesti linga cofetaria Scala, spunind ca e teren agricol? Pai bine nea paduraru, matale chiar esti batut in cap cu ciocanul de marcat? Pai cum sa faci asemenea jegosenie? E ca si cum matale in loc de o friptura de caprioara "branconata" ai papa o friptura de cioara batrina!
Pe de alta parte, initiativa cu curatenia e de laudat. Am auzit ca vedete politice autohtone au pamint pe la Sipote, deci trebuie sa fie curat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei