Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava avertizează despre riscurile majore la care se expun persoanele care găsesc muniţie neexplodată din timpul celor două războaie mondiale şi, în loc să anunţe autorităţile, o duc şi o depozitează la domiciliile lor.
Zilele trecute, echipa pirotehnică a ISU s-a deplasat la Valea Putnei, comuna Pojorâta, unde un localnic a descoperit pe malul unui pârâu ce traversează proprietatea sa un obiect care i s-a părut că seamănă cu un proiectil. Pirotehniştii au stabilit că era vorba într-adevăr de un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din al Doilea Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.
În timp ce proiectilul era depozitat în lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, localnicul care l-a descoperit şi-a amintit că mai avea un alt element asemănător într-un atelier din gospodărie, pe care l-a găsit lângă groapa ecologică a comunei Pojorâta, în Pasul Mestecăniş, unde deţine o proprietate care se învecinează cu acel teren.
Pe teritoriul comunei Pojorâta, în anul 2013 s-au desfăşurat nu mai puţin de 11 misiuni pirotehnice, în urma cărora specialiştii ISU au asanat 651 de elemente de muniţie, care au fost distruse ulterior într-un poligon autorizat.
„Din informaţiile deţinute, în această zonă ar mai exista şi alte cazuri în care localnicii au găsit şi nu au declarat elemente de muniţie, pe care le-au dus în gospodăriile proprii, expunându-se astfel la un pericol major”, avertizează pirotehniştii ISU Suceava, precizând că în cazul descoperirii unor elemente de muniţie cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile, fiind interzise atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca unor copii cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.
„Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate”, se precizează într-un comunicat al ISU Suceava.
(imagini din misiunea pirotehniştilor pe www.monitorultv.ro)