Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2014 - Anul XIX, nr. 62 (5571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri uriaşe

Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Exploatarea de uraniu de la Crucea-Botuşana este de câteva zile un adevărat butoi cu pulbere. Ieri dimineaţă, fitilul nemulţumirilor a explodat parţial şi doar o minune a făcut să nu se ajungă la un conflict de muncă generalizat, aşa cum s-a întâmplat în august 2012, când aproximativ 300 de ortaci s-au blocat în subteran pentru a-şi revendica o serie de drepturi.

Ziua de luni a început sub semnul tensiunilor acumulate, iar muncitorii de la schimbul I, aproximativ 100 la număr, care au ajuns la mina Botuşana au refuzat să intre în şut. Nemulţumirile au plecat de la faptul că în ultimul an s-au efectuat o serie de angajări, majoritatea în rândul personalului TESA, în majoritate oameni apropiaţi directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, fost primar al oraşului Vatra Dornei.

Ca atare, salariaţii Sucursalei Crucea a CNU au venit cu trei revendicări. Prima dintre ele se referă la o mărire salarială de 14%, a doua la limitarea salariilor din cadrul companiei la maxim 5.000 de lei, iar a treia doleanţă a fost aceea ca toate salariile din companie, plecând de la director şi până la femeia de serviciu, să fie făcute publice. Această ultimă cerere are la bază suspiciunea că salariile minerilor sunt în jurul sumei de 1.300 de lei, în timp ce personalul TESA, care nu intră în subteran, câştigă bani mult mai frumoşi.

Pentru că nu aveau în spate sindicatele, patru la număr la un efectiv de circa 700 de angajaţi, pe care le consideră vândute actualei conduceri, minerii nu au reuşit să se organizeze pentru protestul de ieri dimineaţă. Aşa se face că după mai bine de două ore de discuţii, o parte dintre ortaci au fost convinşi să-şi reia activitatea. O parte dintre ei au rămas pe poziţii şi s-au blocat în subteran.

În jurul orei 11.00, într-o discuţie telefonică cu reporterii ziarului Monitorul de Suceava, ortacii au declarat că nu vor ieşi din subteran până când conducerea Sucursalei Crucea a CNU nu se va prezenta la negocieri. Mai mult, ortacii au anunţat că în cazul în care doleanţele lor nu vor fi satisfăcute vor intra şi în greva foamei.

 

Ioan Moraru, directorul CNU, insinuează o tentă politică a protestelor

Ieri dimineaţă, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a încercat să minimalizeze ceea ce se petrecea la Botuşana. El a precizat că acţiunea nu este susţinută de sindicate, iar revendicările nemulţumiţilor nu pot fi satisfăcute deoarece există un contract colectiv de muncă valabil până în luna iulie a acestui an.

Ioan Moraru a lăsat să se înţeleagă că politicul nu este străin de ceea ce se petrece la Crucea şi a mărturisit că acţiunile au demarat în urmă cu câteva săptămâni, după ruperea USL.

De altfel, şi săptămâna trecută a existat o tentativă de protest, dar în final s-a renunţat. A fost doar o simplă amânare, şi asta pentru că discuţiile avute cu conducerea Sucursalei Crucea a CNU nu au avut nici o finalitate.

După blocarea minerilor în subteran, la discuţii a venit Sorin Proboteanu, directorul Sucursalei Crucea a CNU, dar ortacii au rămas pe poziţii.

Potrivit reprezentanţilor minerilor, în subteran au rămas blocaţi peste 100 de oameni, atât din schimbul I, cât şi din schimbul II, în timp ce conducerea CNU susţine că numărul total al ortacilor care sunt în grevă este de doar 34.

 

În vara lui 2012 au stat blocaţi în mină timp de 36 de ore

În vara lui 2012, aproape 300 de ortaci s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare, dar şi pentru că 100 dintre ei urmau să fie trimişi în şomaj. La acea vreme, oamenii nu au ieşit din mină timp de 36 de ore, protestul încheindu-se abia după ce conducerea CNU le-a promis că va căuta soluţii pentru satisfacerea revendicărilor.

Crucea a rămas singura mină de uraniu funcţională din România. De aici se extrage minereul de uraniu, care este transportat şi preparat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcţionarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanţă strategică.

 

Prefectul a trimis ambulanţă pentru minerii blocaţi în subteran

Aseară, în jurul orei 21.00, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că în subteran au rămas blocaţi în jur de 40 mineri.

Principalele revendicări ale acestora erau legate de transparenţa salariilor angajaţilor Companiei Naţionale a Uraniului.

Pentru a preîntâmpina eventualele probleme, la mina Botuşana a fost trimisă şi o ambulanţă, precum şi echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze.
 Vizualizări articol: 3686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce anormal ca e politica ? trimis de
(18 mar 2014, 14:53:44
Daca e politica de ce nu se duce sa-si vada de treaba,daca liberalii au renuntat la guvernare? Niste libidinosi si cel de la companie si cel de la Crucea care se cred buricul pamantului,nu s-au mai gasit specialisti in minerit cand in tara asta a fost si este inflatie de specialisti in minerit dupa inchiderea marilor mine din tara.
Cand prima grija care a fost sa-si angajeze soferi personali dupa ce au venit la conducere ce parere poti sa ai? Era important ca prima angajata sa fie femeia de serviciu?In cadrul unitatii erau o sumedenie de soferi,ce relatie de rudenie este dintre Moaru si angajatul de la resurse umane?Omul asta daca e liberal ar fi cazul sa demonstreze ceva in privat,pentru ca ceea ce a facut in minerit si administratie nu-l recomanda pentru acest post!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei