Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2014 - Anul XIX, nr. 62 (5571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Exerciţiu de democraţie dedicat tinerilor fălticeneni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni a avut loc simularea unui proces electoral organizat de elevi în cadrul proiectului “8 Obiective… Noi acţionăm!”, derulat de şcoala gazdă în parteneriat cu Partners Czech (Cehia), YMCA Gabrovo (Bulgaria) şi FOCODE (Burundi), proiect finanţat de Comisia Europeană, prin programul EuropeAid, şi implementat de Federaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală Bucureşti (FPDL).

Proiectul urmăreşte sprijinirea de acţiuni în noile state membre UE pe tema dezvoltării globale având ca principii participarea activă a tinerilor şi parteneriatele multi-sectoriale în vederea promovării atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Una dintre activităţile proiectului constă în promovarea educaţiei pentru dezvoltare în rândul elevilor de liceu, într-un atelier practic, intitulat MDG week, care se desfăşoară simultan în câte patru licee din România, Cehia şi Bulgaria.

Cei 20 de elevi au fost îndrumaţi de doi facilitatori, Andreea Vornicu şi Diana Grecu, în realizarea unui exerciţiu de democraţie: identificarea instituţiilor (partide politice, presă, ONG, consilieri de imagine) care pot contribui la rezolvarea problemelor locale în concordanţă cu cele opt obiective ale mileniului, identificarea problemelor, găsirea unor soluţii, validarea soluţiilor în cadrul unei minicampanii electorale şi al unui proces electoral.

„Pregătirea simulării procesului electoral a durat o săptămână. Copiii au aflat care sunt obiectivele de dezvoltare ale mileniului, le-am arătat cum ar trebui să–şi facă o viziune despre şcoală şi comunitate, i-am împărţit în echipe reprezentând trei partide politice, un ONG, presă şi consilieri de imagine. Simulăm un proces legislativ, să vedem cum funcţionează democraţia la noi în ţară, în oraş şi în şcoală”, ne-a declarat prof. Elena Deleanu, coordonatoarea proiectului.

 

Primarul Cătălin Coman le-a vorbit tinerilor despre importanţa prezenţei la vot

Prezent la activitatea din cadrul proiectului „8 Obiective… Noi acţionăm!”, primarul fălticenean Cătălin Coman a scos în evidenţă rolul tinerilor în viaţa comunităţii şi a ţării şi necesitatea prezenţii acestora la vot.

„Prezenţa mea aici este nu să vă spun cu cine să votaţi, votaţi cu cine credeţi şi cu cine doriţi dumneavoastră, cu care personalitate credeţi că va influenţa într-un mod pozitiv viaţa voastră, a familiei, a comunităţii şi vă va câştiga încrederea. Din punctul meu de vedere, dacă veţi vota, aveţi dreptul să criticaţi, să spuneţi ce vă place şi ce nu vă place. Trebuie să vă valorificaţi şansa de a trăi într-o ţară democratică, indiferent dacă votaţi stânga sau dreapta, un partid mare sau unul mic”, a precizat primarul Cătălin Coman.

 

Cu 400 de euro se vor îndeplini o parte din promisiunile electorale

Proiectul câştigator în urma alegerilor democratice, cel al Partidului Uniunea pentru Dezvoltare şi Apărarea Comunităţii, va fi aplicat în perioada mai-iunie 2014, în cadrul activităţii Project week, cu o minimă finanţare din partea FDPL.

Andreea Vornicu, facilitator din partea FPDL, ne-a declarat: „Proiectul nu se termină aici, va continua cu Project week prin care partidul câştigător va avea ocazia să implementeze proiectul câştigător. Din partea Federaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală Bucureşti vor primi 400 de euro, bani  care vor putea fi cheltuiţi pentru implementarea proiectului în şcoală. Vor colabora şi cu autorităţile locale pentru că unele probleme nu se pot rezolva de către şcoală fără să fie implicate autorităţile locale. Cu siguranţă nu se vor rezolva şi problemele care cer mult timp, dar s-a tras un semnal de alarmă, şi asta este foarte important, să vezi tineri de 16-17 ani că au o viziune amplă asupra comunităţii şi că pot influenţa factorul politic în oraşul lor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exerciţiu de democraţie dedicat tinerilor fălticeneni.
 Vizualizări articol: 2157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Exerciţiu de democraţie dedicat tinerilor fălticeneni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei