Pădurile judeţului Suceava vor fi regenerate anul acesta prin plantarea a peste şase milioane de puieţi de arbori, atât în fondul forestier de stat, cât şi în pădurile private, administrate de Direcţia Silvică Suceava.
Începând de săptămâna aceasta, silvicultorii suceveni dau startul campaniei de împăduriri de primăvară, perioada 15 martie – 15 aprilie fiind, prin tradiţie, „Luna plantării arborilor”.
„Programul pentru lucrările de regenerare a pădurilor din fondul forestier de stat cuprinde o suprafaţă de 1.350 de hectare, din care, pe 850 de hectare vor fi efectuate lucrări de împăduriri integrale, iar pe 500 de hectare, lucrări de stimulare a regenerării naturale. Concomitent, vor fi efectuate şi lucrări de completare, pe suprafeţe care totalizează 338 de hectare de fond forestier”, a explicat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Pentru efectuarea lucrărilor de împăduriri programate pentru primăvara acestui an, pe suprafeţele din fondul forestier de stat sunt necesare aproape 5,8 milioane de puieţi de arbori, care au fost produşi, în cea mai mare parte, în pepinierele proprii ale DS Suceava.
Lucrări de împădurire pe 610 hectare de păduri private
Dar cum, pe lângă pădurile statului, în administrarea lor se află şi o bună parte din pădurile private, preluate pe bază de contract, în această primăvară vor fi executate lucrări de regenerare forestieră pe o suprafaţă de 170 hectare, cele mai mari suprafeţe pe care vor fi făcute împăduriri fiind pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei – 68 hectare, Iacobeni – 41 hectare şi Broşteni – 34 hectare.
În plus, tot în fondul forestier privat vor fi făcute lucrări de completare, pe o suprafaţă de 40 ha.
„În suprafeţele neregenerate care aparţin persoanelor fizice cu fond de conservare constituit conform Legii 46/2008, al cărui cuantum acoperă valoarea lucrărilor de regenerare, tot în primăvară sunt programate a se executa lucrări de regenerare pe circa 400 ha. Puieţii necesari şi asistenţa tehnică pentru lucrările de împădurire vor fi asigurate de Direcţia Silvică Suceava”, a precizat Sorin Ciobanu.
„Luna plantării arborilor”
La fel ca în fiecare an, „Luna plantării arborilor” va fi marcată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, printr-o serie de acţiuni şi manifestări în care vor implica nu doar personalul propriu, ci şi societatea civilă.
„Scopul programului este de a reaminti şi sensibiliza omul obişnuit, dar şi factorii de decizie, despre rolul pădurii şi importanţa menţinerii echilibrului ecologic al mediului. O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure, în societatea actuală”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Printre acţiunile care se vor desfăşura în perioada următoare în cadrul „Lunii plantării arborilor” se numără plantări de puieţi, atât în fondul forestier, cât şi în afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale şi sponsorizări cu material forestier pentru plantat.