O bucată de tencuială de pe fațada Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Câmpulung Moldovenesc s-a prăbușit sâmbătă la prânz în stradă, iar în cădere a avariat o mașină. Autovehiculul aparține directorului Școlii Profesionale Speciale, Adriana Lăcătâș, care tocmai își lăsase mașina lângă instituția de cultură pentru a participa la o manifestare publică în incintă. Din fericire, în incident nimeni nu a fost rănit, dar mașina a rămas cu zgârieturi și luneta spartă. Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea altor bucăți de tencuială ce ar fi periclitat trecătorii.
”Indiferența este incredibilă”
Proprietara mașinii avariate s-a declarat uimită și revoltată de atitudinea autorităților. ”Nu e vorba doar de avarierea mașinii mele, ci de faptul că puteam fi eu acolo și eram probabil moartă pe loc. Mai grav este că acolo e mereu plin de copii, ce se întâmplă dacă ei devin victime? Mai revoltătoare decât accidentul în sine a fost pentru mine atitudinea autorităților. Indiferența este incredibilă! S-a petrecut totul peste drum de primărie, iar polițiștii comunitari stăteau și se holbau fără a schița un gest. Am vrut să sun la Poliția Rutieră, să întreb cum trebuie să procedez și polițiștii comunitari mi-au spus că nu au numărul Poliției! Mă uitam în jur și nu-mi venea să cred. În Casa de Cultură era și domnul primar, a venit, a văzut și a plecat. De la Casa de Cultură mi-au spus că nu e vina lor și astfel toată lumea pasează răspunderea. Vă repet, în ce mă privește îmi voi recupera paguba în instanță, dar pericolul rămâne și nu e vorba doar de fațada de la Casa de Cultură”, ne-a explicat proprietara mașinii avariate
Vântul și banii sunt de vină
Incidentul de sâmbătă s-a produs pe fondul unor rafale de vânt extrem de puternice, dar și în condițiile în care clădirea nu a mai fost renovată de decenii.
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc, Ionel Focșa, a declarat: ”Din câte știu, fațada nu a fost renovată niciodată, dar nu cunosc ce s-a făcut și ce nu de către cei ce au administrat clădirea înaintea mea. Tot ce pot spune e că de când mă ocup de clădire tot încercăm să adunăm bani pentru o renovare, dar se dovedește misiune imposibilă. Noi trăim din încasări și astea sunt foarte mici. În plus, toți au impresia că pot folosi gratuit spațiile Casei de Cultură, inclusiv primăria, care ne datorează o grămadă de bani și nu binevoiește să plătească, pe motiv că nu are fonduri. Dacă nici ei nu plătesc, de unde să obținem bani de reparații? Și dacă nu putem face reparații, normal că în timp se degradează clădirea și pot apărea astfel de situații regretabile”.
Accidente similare se petrec destul de frecvent în ultima vreme și în alte locuri din centrul municipiului. Fațada Școlii ”Bogdan Vodă”, deși a fost renovată în urmă cu câțiva ani, se rupe și cade chiar pe trotuar, printre trecători. În zonă au fost amplasate indicatoare de avertizare, dar problema nu poate fi rezolvată. Administrarea clădirii este responsabilitatea primăriei, iar problema nu poate fi soluționată deocamdată din lipsă de bani. Alte imobile cu fațade ”căzătoare” sunt un bloc turn, un hotel și câteva clădiri private tot din centrul urbei, ai căror proprietari nu au renovat clădirile tot din motive financiare.
(17 mar 2014, 13:20:13
Toate lucrurile acestea fac parte din obligatiile ce le revin ca sefi ale acestor institutii de Stat.
Daca nu sunt capabili sa remedieze aceste probleme, sa demisioneze pentru ca nu-si merita salariile din contributiile locuitorilor prin diferite impozite si taxe.
SPER CA ESTE CLAR PENTRU TOATA LUMEA!
Noi suntem obligati prin lege sa platim, ei sunt obligati sa-si indeplineasca sarcinile posturilor ce le ocupa.