Sacrificarea mieilor de Paşte nu se va mai face în centre de tăiere provizorii, avizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, ci doar în abatoare.
Doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a explicat că derogările care se făceau în anii precedenţi nu mai sunt posibile. Astfel, orice crescător care va dori să vândă miei în pieţe şi în alte puncte autorizate va trebui să aducă dovada că animalul a fost sacrificat într-un abator, conform normelor sanitar-veterinare. Legea se aplică şi în cazul tăierilor care se vor face direct la stâne, însă aici modul în care se face sacrificarea este mult mai greu de monitorizat şi verificat.
Sanitar-veterinarii spun că prin această prevedere se urmărește ca un cumpărător de bună-credinţă, care achiziţionează un miel dintr-un punct autorizat, să aibă toate garanţiile că au fost respectate normele sanitar-veterinare, iar animalul este sănătos.
Punctele de tăiere temporare nu mai sunt acceptate deoarece normele de igienă nu erau respectate întocmai. De asemenea, nu erau respectate condiţiile pentru protecţia animalelor, mai exact mieii nu erau asomaţi, aşa cum cer prevederile Uniunii Europene, ci erau tăiaţi tradiţional.
(14 mar 2014, 14:51:31