Luna viitoare, apa caldă ar putea să nu mai curgă la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat. Peste 22.000 de familii riscă să rămână fără apă caldă chiar în preajma sărbătorilor de Paşti, din cauza datoriilor imense acumulate către Termica, care, la rândul ei, nu a avut cu ce să plătească energia termică produsă de noua centrală, a firmei Bioenergy.
Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de către primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi de către directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, la şedinţa de ieri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.
„Din păcate, nu se plăteşte nici măcar ceea ce se consumă. Diferenţa dintre factura pe luna trecută şi încasările de la populaţie este de 13 miliarde de lei vechi. Aşa, de la o lună la alta, datoriile totale au ajuns la aproape 210 miliarde de lei vechi. E o situaţie care mă îngrijorează, pentru că într-o zi, ceva o să se întâmple”, a spus primarul Ion Lungu, care a atras atenţia asupra faptului că producătorul de energie termică este o firmă privată, la care nu au ajuns banii pentru ceea ce a facturat.
„Nimeni nu vine să facă acte de binefacere, să dea căldură şi apă caldă, fără să fie plătit. Riscăm să rămânem fără apă caldă!” i-a atenţionat Lungu pe suceveni, prin intermediul reprezentanţilor lor din asociaţii.
Căldură de 20 de milioane de lei, neachitată de Termica către Bioenergy
Edilul sucevean a precizat că are informaţii că, din cauza datoriilor foarte mari pe care cei de la Bioenergy le au de recuperat de la Termica, adică banii care trebuiau plătiţi de populaţie pentru căldura şi apa caldă de care au beneficiat în această iarnă, nu au putut fi plătiţi furnizorii lor de materii prime, în special cei de biomasă, transporturile de lemne fiind aproape sistate.
Informaţia a fost confirmată de către directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a dat şi detalii despre datoriile pe care societatea le are de plătit către Bioenergy.
„Mai avem de achitat 14,7 milioane de lei către Bioenergy, pentru căldura preluată şi furnizată sucevenilor, asta după ce am plătit cu greu 2,3 milioane de lei, din încasările de la asociaţii. Curând ne va mai veni o factură de vreo cinci milioane lei, încât vom ajunge să le datorăm aproape 20 de milioane de lei. Nu putem ţine pasul cu plăţile, din încasările de la asociaţii. În ritmul actual, abia iarna viitoare ajungem să plătim ce s-a consumat iarna asta. Este un pericol real de blocare a sistemului de termoficare”, a spus Ovidiu Dumitrescu.
Referitor la sistarea aprovizionării cu biomasă a noii centrale, directorul Termica a făcut publice propriile constatări, din ceea ce vede în fiecare zi:
„Din cele 2,5 hectare de depozitare a masei lemnoase a Bioenergy, pe 1,5 hectare nu mai este absolut nimic. În ritmul în care se consumă, până la Paşte nu va mai fi lemn cu care să producă energie termică. Iar dacă anul trecut nu era zi în care să nu văd măcar patru, cinci maşini mari încărcate cu lemne, care mergeau acolo, de ceva vreme nu se mai vede nici una”.
În opinia sa, principala problemă o reprezintă încasările extrem de scăzute de la populaţie, numai în luna ianuarie 2014, acestea fiind cu 15 miliarde de lei vechi mai mici decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.
(12 mar 2014, 16:49:26