Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2014 - Anul XIX, nr. 57 (5566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Coincidenţă

Familia Monacu, proprietara celei mai mari părţi din terenul dintre Casa Corpului Didactic şi parcarea şoselei de centură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un palier distinct al afacerilor cu teren de pe islazul de la Şcheia este alocarea unei parcele de teren de 5.000 de metri pătraţi pentru construcţia noii Case a Corpului Didactic (CCD) Suceava. Întâmplător sau nu, parcelele vecine aparţin fostului inspector şcolar general adjunct de pe vremea tranzacţiilor Vasile Monacu şi fiicei acestuia, Luciana Monacu.

Cronologic, în data de 25 august 2008, terenul în suprafaţă de 26 de hectare din zona pe care se contruieşte CCD, aflată la circa 150 de metri de parcarea rutei ocolitoare, era al Primăriei Şcheia. Până în data de 22 octombrie 2008 este divizat în nouă parcele. Una dintre acesta rămâne a Primăriei Şcheia, iar alături suprafaţa de 50 de ari este dată pentru construcţia CCD. Cu următoarea parcelă spre şoseaua de centură, de 40 de ari, este pusă în posesie, prin schimb de teren şi cu un titlu de reconstituire, în data de 22 octombrie 2008, Leontina T. Popinciuc. În data de 10 noiembrie 2008, cu acest teren se intabulează Vasile şi Elena Monacu. Următoarea parcelă, tot de 40 de ari, este acordată printr-un proces-verbal de punere în posesie semnat doar de primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc, unei bătrâne, Stela Naharneac. Data de pe procesul-verbal este aceeaşi ca şi în cazul Leontinei Popinciuc, 22 octombrie 2008. Stela Naharneac a devenit proprietară în zonă prin schimb de teren, pe baza anexei la HCL 73/2003.

După mai puţin de trei săptămâni, în data de 7 noiembrie 2008, terenul este cumpărat de Luciana Monacu, fiica lui Vasile Monacu. Trei zile mai târziu, în 10 noiembrie 2008, aceasta îşi intabulează terenul, odată cu părinţii săi.

Ulterior, în 2009, părinţii mai achiziţionează o parcelă, ultima din linie, exact în zona parcării de la şoseaua de centură. Ei s-au intabulat în aceeaşi zi cu alţi 13 cumpărători, printre care George Celsie şi Florin Pintescu, în data de 27 august 2009.

Investiţia în Casa Corpului Didactic este de 8,777 de milioane de lei

Două luni mai târziu, în octombrie 2009, Consiliul Local din Şcheia adoptă hotărârea prin care 50 de ari de teren de pe islaz sunt daţi gratuit pentru construcţia viitoarei clădiri a Casei Corpului Didactic, o investiţie de 8,777 milioane de lei plătită de Ministerul Educaţiei. Parcela cu care s-a intabulat Monacu pe 27 august este la o distanţă de 142 de metri de CCD.

Cum a ajuns Casa Corpului Didactic în mijlocul câmpului dând implicit semnalul construcţiilor pe aceste terenuri ne explică fostul inspector şcolar general Petru Carcalete şi şeful compartimentului de investiţii de la Inspectoratul Şcolar, Ştefan Văideanu.

Petru Carcalete ne-a declarat că, în 2005, Casa Corpului Didactic a început demersurile pentru construirea unui sediu nou. „M-am dus la primarul de Suceava şi am cerut 35 de ari pentru CCD. A zis că nu are. Am căutat la Şcoala Gimnazială Nr. 8, aveau o curte mai mare. Nu se potrivea. Apoi am încercat la Colegiul Tehnic <Petru Muşat>, în parcul pe care îl au acolo. Nu s-a putut. Am început să caut în comunele din jur. Prima dată am fost la Şcheia şi au acceptat, ne-au dat jumătate de hectar. Singura condiţie pe care am pus-o a fost să aibă acces la un drum. Am fost cu primarul, ne-a arătat terenul, ne-a arătat şoseaua de centură, era în regulă”, a spus Carcalete.

De la IŞJ, Ştefan Văideanu a afirmat că studiul de prefezabilitate pentru CCD, din 2006, prevedea clădirea în curtea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, dar Primăria Suceava l-a declarat impropriu pentru construcţii din cauza instabilităţii versantului de nord-est. „Primăria Şcheia şi-a prezentat disponibilitatea, au spus că pot să ne ofere 5.000 mp, astfel că în iunie 2008 am făcut solicitarea pe un amplasament ce va permite ulterior racordarea la utilităţi. Ni s-a spus că terenul va fi o zonă construită”, a precizat Văideanu.

În octombrie 2009, Consiliul Local Şcheia a aprobat Hotărârea nr. 106 prin care cei 50 de ari erau atribuiţi gratuit CCD pe durata existenţei construcţiei. Indicatorii de proiect au fost aprobaţi de Ministerul Educaţiei în septembrie 2011, printr-un ordin al ministrului Daniel Funeriu. Valoarea totală a investiţiei semnată de ministru este de 8,777 de milioane de lei.

Monacu: „Domnul Andriciuc a semnat actele de punere în posesie, nu le-am semnat eu”

Acum, Vasile Monacu încearcă să ne convingă de faptul că parcelele lui şi cea a fiicei sale sunt cu totul întâmplător vecine cu CCD. „Am auzit că este în zonă teren de vânzare şi am cumpărat cu acte în regulă. Un inginer de la Primăria Şcheia ne-a pus în legătură cu cel care ne-a vândut, dar nu mai ţin minte dacă am cumpărat înainte sau după ce s-a stabilit locaţia pentru CCD la Şcheia. M-am gândit că s-ar putea să fie ceva, cândva, acolo, dar n-are legătură cu CCD”, a spus Monacu.

„Dacă ceva nu este legal, cetăţeanul care ne-a vândut va avea titlul (n.r. - de proprietate) anulat şi o să ne dea banii înapoi. N-am nici o problemă. Dar domnul Andriciuc a semnat actele de punere în posesie, nu le-am semnat eu”, a declarat Vasile Monacu.

În ceea ce priveşte amplasarea CCD, acesta a afirmat că „am fost obligaţi să facem la Şcheia pentru că în Suceava nu am găsit teren. Iniţial primarul a zis că ne dă 2 hectare, să facem şi un campus şcolar. Până la urmă au rămas 50 de ari. Dar să ştiţi, aici e zona cea mai bună. Un loc mai bun nu se putea găsi pentru CCD Suceava”.

Vasile Monacu mai deţine încă două hectare în zona drumului de centură, dar la distanţă mai mare, de circa 400-500 de metri, împreună cu fostul său şef de la IŞJ, Petru Carcalete. Modalitatea de dobândire este identică: bătrâni cu pământ pe râpe care mandatează vânzarea către un necunoscut, schimb de teren în zona rutei ocolitoare şi schimbarea proprietarului noii parcele.

Odată dat liber la construcţii pe islaz, care, ironia sorţii, se numeşte „Dealul Flămândului”, artizanii jongleriilor cu terenuri nu au mai avut nici o oprelişte.

În zilele următoare vom continua prezentarea ilegalităţilor de la şoseaua de centură.

Mecanismul prin care pământurile fără valoare au fost „transformate” în terenuri la şoseaua de centură

Se identifica o parcelă de teren fără valoare, chiar şi pe o râpă, şi se căuta proprietarul. Acesta din urmă, un ţăran simplu, vindea terenul şi, evident, îşi primea banii. Doar că, în loc de contractul de vânzare – cumpărare, cel care deţinea terenul (în majoritatea cazurilor este vorba despre oameni în vârstă) semna o procură pentru o persoană (mandatar) pe care, în cele mai multe cazuri, nu a văzut-o niciodată. Mandatarul era împuternicit să facă ce vrea el cu terenul respectiv. Apoi, în Primăria Şcheia se făcea, ilegal, un schimb de teren, prin care ţăranul devenea proprietar al unui teren de dimensiuni similare la şoseaua de centură. În baza procurii iniţiale, terenul de la şoseaua de centură (care era înscris acum în cartea funciară pe numele țăranului) era vândut unor cumpărători, care, cel puţin până acum, se declară a fi de bună - credinţă. Ţăranul nu a ştiut nici o secundă că a deţinut, pentru câteva zile, un teren extrem de valoros la șoseaua de centură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familia Monacu, proprietara celei mai mari părţi din terenul dintre Casa Corpului Didactic şi parcarea şoselei de centură.
 Vizualizări articol: 8290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
Familia Monacu, proprietara celei mai mari părţi din terenul dintre Casa Corpului Didactic şi parcarea şoselei de centură4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(12 mar 2014, 12:05:19
De unde a avut bani Monacu pentru toate aceste achizitii? A platit impozit la finante pentru sumele cu care a cumparat? O fi un manelist ceva si nu stim noi? Noi, palmasi tarii, trebuie sa platim taxe de ne jupoaie ca altfel e JALE!
1.1  RE: Intrebare trimis de
(12 mar 2014, 13:55:52
MATEMATICA l-a ajutat. A fost inspector atatia ani! E o simpla coincidenta ca e vecin cu CCDidactic. Bani din inspectii, posturi in oras, meditatii !transcedentale!. Vrei note de trecere la ”Monaco” vii puisor la meditatiune. Si la un moment dat glasul pamantului l-a chemat . Pamant d-ului Monaco si odraslei sale. Intrebati-l ce-a fost mai intai pamantul sau matematica?
1.2  RE: Intrebare trimis de
(12 mar 2014, 15:31:03
Eu ma mai gandesc la o alta posibila explicatiune. Sau poate aa facut bisnita la turci in 90? Hai sa vedem. Pana prin 2010 cand au inceput camerele video, procentul de promovare la bac era pe la 99,99%. Dupa camere video, procentul e undeva la 50%. Cine era pe vremea lui Monacu seful-sefilor la bac? Sa fi fost chiar el? Mda. Se vorbea de 400-1000 EURO/progenitura toanta. Fara a insinua nimic, dar nu pot sa nu ma gandesc ca daca erau vreo 20.000 elevi la bac si 50% dadeau sfanta spaga, ies niste cifre frumusele care daca doar o parte se intorceau la Monacu, cel care "tragea la sorti" sefii centrelor de bac, .... ia mai calculati si voi, ca nu e asa de greu.
Parerea mea insa e ca toti din familia Monacu ar trebui dusi la detectorul de minciuni. El zice ca nu are nicio legatura cu CCD. Pentru mine e evident a fost creiteriul de baza pt achizitie, de care a stiut si el si nevasta si fiica. Daca va uitati la gestica lui, se vede ca nu e sincer. E agitat, se simte rusinat, da haotic din maini, se joaca nevrotic cu cheile, se plimba si mimeaza relaxarea cu glumite ieftine vorbind de parca e castrat, evita privirea directa, ochii fugindu-i cand stanga cand dreapta, semne a lipsei de sinceritate dupa orice psiholog.
2.   Se arata cu degetul dar nimeni nu face nimic.... trimis de
(12 mar 2014, 12:47:26
Dar cu strainii care ,,investesc” si ne jefuesc!
Investitorii de peste hotare sunt interesati atat de mult de padurile si paminturile manoase romanesti, incat si-au infiintat chiar si o asociatie.

In ultimii ani, investitori austrieci, germani si finlandezi au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite de aici. Interesul strainilor este strans legat de pretul cu care se vand paminturile si padurile.

Daca in Austria, spre exemplu, un hectar de padure se vinde, in medie, cu 10.000 de euro, in Romania costa de zece ori mai putin, respectiv 1.000 de euro.

Un fond de investitii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achizitiona mai mult de 10.000 de hectare de padure. Un alt fond, austriac, care opereaza mai multe firme de prelucrare a lemnului a achizitionat, in paralel, mai mult de 11.000 de hectare.

Cel mai bun exemplu il reprezinta, insa, universitatea americana Harvard, care detine, in zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de padure.

De ce ungurii pot pastra totul si noi nu? De ce noi nu reusim sa avem grija de resursele tarii!?

3.   ** trimis de
(12 mar 2014, 13:10:26
Afaceri de tip mafiot desfasurate de clanurile din Pedele in frunte cu Flutur,Mocanu , Balan si altii care vor iesi la iveala cu dosarele lor imediat ce pica Basescu.
Ma intreb eu de ce nu ataca vreun pedelist partidul PMP,sa fie oare frica de dosarele penale care le-au pe rol.Rusine ati distrus tot in 8 ani ,ce nu au reusit unii in 20 de ani,Pedele a reusit in 8
4.   Principii romanesti trimis de
(12 mar 2014, 13:51:13
Pe principiul biblic: "Te lepezi de satana?" raspuns "Ma lepad." sau vorba "Nici usturoi nu a mancat si nici gura nu-i pute.", atat Monacu cat si Carcalete o baga pe aia cu Andriciuc, el a semnat actele, nu eu, el e vinovat.
Tipic Carcaletian, si Monascian, indivizi care s-au perindat de la PCR la PSD, apoi PNL, apoi PLD si apoi PDL. Nu stiu daca au fost sau nu si la PNTCD si nici nu am chef sa caut. Moralitatea mai presus de orice.
4.1  RE: Principii romanesti trimis de
(12 mar 2014, 13:52:53
Completare: Am uitat ca Carcalete (scuze cacofonia, dar deh..) a fost inregimentat din nou in PNL-ul pe care l-a tradat pt fonctie.
5.   Politia si parchetul sa faca sapaturi trimis de
(16 mar 2014, 13:43:32
Politia si parchetul ar trebui sa faca sapaturi si nu jurnalistii, dar cum mafiotii astia cotizeaza la politie si la parchet aproape ca e de asteptat sa nu li se intample nimic.

Tot respectul pentru jurnalistii care au facut investigatia, niste oameni verticali de nu s-au lasat mituiti sa nu publice materialul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei