Datoriile sucevenilor către furnizorii de căldură şi apă caldă în sistem centralizat cresc într-un ritm îngrijorător, încasările lunare de la asociaţiile de proprietari fiind mult mai mici decât consumurile facturate.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a arătat îngrijorat de faptul că datoriile au crescut enorm de mult în doar câteva luni de iarnă, ajungând la 210 miliarde de lei vechi, pentru că plăţile sucevenilor către Termica sunt departe de a acoperi valoarea consumurilor lunare.
„Chiar dacă luna trecută s-au făcut plăţi mai bune, fiind încasate 27 de miliarde de lei vechi, tot nu se acoperă consumul lunii respective. În vreme ce li s-a furnizat sucevenilor căldură de 40 de miliarde lei vechi, încasările au fost de 27 de miliarde lei vechi, încât a rezultat o diferenţă de 13 miliarde lei vechi neacoperită de încasări. Drept urmare, soldul a crescut de la 19,6 milioane lei, la 20,9 milioane de lei”, a spus Lungu, care va discuta această problemă şi cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, aşteptaţi astăzi la sediul Primăriei Suceava.
„Mai sunt de încasat de la populaţie 210 miliarde lei vechi. Este o situaţie delicată, pentru că furnizorul de căldură este un operator privat, care nu poate accepta să tot furnizeze agent termic fără să fie plătit”, a spus Lungu, care îi roagă pe suceveni să facă eforturi să plătească la zi tot ceea ce consumă, pentru a beneficia în continuare de căldură şi apă caldă.
Căldura care ajunge în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat este produsă de la noua centrală termică, pe biomasă şi gaz metan, a firmei Bioenergy, dar transportul şi distribuţia agentului termic sunt asigurate, deocamdată, de Termica, care trebuie să plătească lunar energia termică preluată de la producătorul particular.
(11 mar 2014, 11:15:23
Din punctul meu de vedere sistemul centralizat poate sa ramana dar nu sunt de acord cu faptul ca 51% din populatie plateste subventia acordata celorlalti 49% din sistemul centralizat.