În perioada 18-20 februarie, aproape 7.500 de elevi suceveni, din clasele a VIII-a, au susţinut simularea evaluării naţionale.
Rezultatele acestor testări au fost afişate la intrarea sau la avizierul unităţilor de învăţământ încă de vineri, 7 martie, cu toate că Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea acestor examene nu obliga şcolile să facă acest lucru.
Excepţie face Şcoala Gimnazială Nr. 6 Suceava, unde rezultatele au fost afişate la intrarea în unitate abia duminică după-amiază, putând fi consultate de părinţi doar pentru câteva ore.
Potrivit unui părinte al unui elev de clasa a VIII-a de la şcoala menţionată, „rezultatele au fost afişate târziu şi cu mare tam-tam. Eu l-am sunat încă de sâmbătă pe director şi i-am spus că părinţii vor să consulte tabelele. Dumnealui mi-a transmis că notele sunt mici şi că şcoala are de pierdut dacă le afişează, că va face şcoala de ruşine”.
La Şcoala Gimnazială Nr. 6 Suceava, 29 de elevi au susţinut cele două probe ale simulării. 17 dintre aceştia au obţinut medii între 1,55 şi 4,47. Mediile între 5 şi 6 au fost în număr de opt, iar între 6 şi 7 au fost două medii. Cele mai mari medii obţinute în unitate au fost 7,80 şi 7,87.
Directorul şcolii: „Părinţii au tot timpul să vadă lista”
Conducerea unităţii recunoaşte că rezultatele au fost afişate târziu, însă nu pentru a ascunde „performanţele” elevilor, ci pentru că metodologia nu prevede ca acestea să fie făcute publice.
Potrivit prof. Dumitru Rusu, director al Şcolii Gimnaziale Nr. 6 Suceava, „rezultatele au fost afişate duminică după-amiază, secretara a venit din timpul ei liber şi le-a afişat. Nu este târziu. Astăzi (n.r. - luni) lista a fost luată în cancelarie de colegii noştri, dacă nu, se îmbulzeau toţi la uşă pentru că rezultatele erau o noutate şi pentru ei”.
La întrebarea de ce rezultatele au fost afişate atât de târziu, directorul unităţii a menţionat că „vineri am făcut ceva de 8 martie, sâmbătă am fost liberi, duminică am mers la biserică”.
Acesta a mai precizat că evaluarea este „o simplă simulare”, iar părinţii au „tot timpul să vadă lista”.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, în conformitate cu procedura de organizare a simulării naţionale, şcolile nu sunt obligate să afişeze rezultatele la avizierele unităţii, părinţii având acces la acestea prin intermediul profesorilor de la clasă.
„Rezultatele sunt analizate la nivelul unităţilor şcolare, fiecare unitate având obligaţia de a înainta către IŞJ un raport şi un plan de măsuri acolo unde se impun”, a mai menţionat aceasta.
Reamintim că la simularea evaluării naţionale din acest an, 55,3% dintre elevii suceveni au avut medii peste 5 la testare, judeţul nostru situându-se pe locul 6 la nivel naţional în ceea ce priveşte procentul notelor peste 5.
La disciplina limba şi literatura română, 74% dintre elevi au luat note de trecere. La matematică, 37,8% au luat calificative mai mari de 5.
(11 mar 2014, 12:14:20
Ati luat in considerare spusele un parinte, care nu stie pe ce lume traieste si ati facut stire!!!
Domnilor de la Monitorul de Suceava incercati sa faceti rating, prin adaugarea unor titluri eronate, sau numai aveti stiri.