Peste o sută de suceveni figurează ca urmăriţi, naţional sau internaţional, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). O parte sunt dispăruţi, însă cei mai mulţi au fost condamnaţi pentru infracţiuni şi, din diferite motive, nu au mai ajuns după gratii. Din informaţiile poliţiştilor rezultă că majoritatea acestora sunt fugiţi în străinătate, câţiva fiind închişi pentru infracţiuni comise în alte state. Restul sunt condamnaţi despre care nu există nici un fel de informaţii, iar câţiva dintre ei sunt de negăsit de mai bine de zece ani.
Un iordanian, persoana dată în urmărire generală de cel mai mult timp
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a realizat, la cererea Monitorului de Suceava, un top al persoanelor date în urmărire generală de cel mai mult timp pentru infracţiuni comise pe raza judeţului nostru.
Primul dintre ei este Alla Mousbah Masoud Ghoul, un cetăţean iordanian în vârstă de 40 de ani. Judecătoria Suceava l-a condamnat, definitiv şi irevocabil, în anul 2000, la doi ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă. Nouă ani mai târziu, Tribunalul Suceava avea să finalizeze un dosar în care acelaşi iordanian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru înşelăciune. Nu a executat însă nici una dintre pedepse, fiind fugit în Iordania. Prima informaţie despre iordanian a ajuns în România abia în anul 2012. Atunci, autorităţile române au fost informate că acesta este arestat în Iordania, pentru alte fapte. Extrădarea sa în România, pentru a executa pedeapsa, pare foarte departe în acest moment.
Condamnat pentru tentativă de omor, dispărut fără urmă din 2003
Al doilea urmărit general ca vechime este Gheorghe Călin Popescu, în vârstă de 52 de ani, din municipiul Rădăuţi. Tribunalul Suceava l-a condamnat în mai 2003 la doi ani de închisoare pentru trafic de substanţe toxice. Despre el se ştie că a fost arestat în Italia în două rânduri, ultima oară în 2011.
Un caz aparte este cel al lui Dorel Ţigănescu, în vârstă de 33 de ani, din comuna Horodnic de Sus. În iulie 2003, acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava la 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru tentativă de omor. A dispărut înainte de a fi condamnat şi nimeni nu mai ştie nimic de el.
Severin Tcaciuc apare şi el în topul celor mai vechi urmăriţi general
Al patrulea urmărit general în acest top este Dan Lacovici, acum în vârstă de 42 de ani, domiciliat în municipiul Suceava. El a fost condamnat în august 2003 la 5 ani de închisoare pentru furturi din societăţi comerciale. Ca şi în cazul lui Ţigănescu, nu există nici un fel de informaţii certe despre acesta, el pierzându-şi urma probabil în străinătate.
În fine, al cincilea urmărit general ca vechime este binecunoscutul Severin Tcaciuc, care se află în Austria. Acesta este condamnat definitiv în două dosare, pentru infracţiuni economice şi evaziune fiscală. Una din condamnările neexecutate este din 2004. Este vorba de o condamnare la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă de bunuri sau creditul societăţii.
Printre urmăriţii de negăsit se numără şi un fost poliţist de frontieră, precum şi câțiva condamnați pentru violuri şi omor
Pe lista celor 103 urmăriţi general care au legătură cu judeţul Suceava se găsesc şi mulţi autori de fapte deosebit de grave. Printre ei şi un condamnat pentru omor. Ion Pop, în vârstă de 41 de ani, este condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor, decizie rămasă definitivă şi irevocabilă la sfârşitul anului 2012. În 2008, când a fost comis omorul, acesta era administratorul unei discoteci din Măzănăeşti. El a fost condamnat pentru că împreună cu încă doi indivizi, unul fiind bodyguardul discotecii, l-a omorât în bătaie pe un bărbat din Cornu Luncii. Ion Pop este singurul din cei cei trei care nu a fost încă prins, fiind dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional.
Printre condamnaţii care nu au fost prinşi se găsesc şi trei autori de violuri.
Dintre aceştia, cea mai mare pedeapsă, 6 ani de închisoare, o are de executat Mihai Bogdan Zuzeac, un tânăr în vârstă de 32 de ani din Şerbăuţi. Acesta a fost condamnat pentru că, în 2008, împreună cu încă un tânăr, a violat o minoră într-un apartament din Suceava.
Printre urmăriţii general se găseşte şi un fost poliţist de frontieră. Marian Coslac Iaholnic, acum în vârstă de 41 de ani, din Siret, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi luare şi dare de mită. El este principalul condamnat în dosarul “Tigareta zero”, în care au fost implicaţi în anii 1994-1995 mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră suceveni.
( 8 mar 2014, 13:20:27