Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava şi Asociaţia HelpAutism au lansat, la sediul Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi TSA şi Psihoterapie Suceava, proiectul „Şi ei au dreptul la viaţă”, dedicat copiilor cu autism din judeţul Suceava.
Printr-un acord de parteneriat şi transfer de bune practici, psihologi, sub coordonarea şi supervizarea echipei HelpAutism, vor oferi servicii gratuite de diagnostic precoce şi evaluare psihologică complexă tuturor copiilor cu vârsta între 1 şi 4 ani suspecţi de autism din judeţ, precum şi intervenţie timpurie pentru cinci copii proveniţi din familii defavorizate.
Anul trecut, 200 de copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist
În anul 2013, în judeţ au fost înregistraţi în evidenţa Serviciului de Evaluare Complexă, din cadrul DGASPC Suceava, în jur de 200 de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist (TSA). Prin acordul de parteneriat încheiat între DGASPC Suceava şi Asociaţia HelpAutism, cu susţinerea financiară oferită de Autoboca SRL, asociaţia creşte capacitatea operaţională la nivel de judeţ, oferind servicii suplimentare de diagnostic precoce, evaluare psihologică complexă şi intervenţie timpurie.
„Creşte impactul benefic asupra calităţii vieţii copiilor cu autism”
Şeful Protecţiei Copilului Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, a declarat că „suntem conştienţi că prin parteneriatul public-privat putem creşte calitatea vieţii în comunitatea noastră. De aceea, punând în comun resurse şi expertiză, DGASPC Suceava şi HelpAutism pot creşte impactul benefic asupra calităţii vieţii copiilor cu autism şi, mai mult, pot ajuta un număr cât mai mare de copii. Suntem foarte încrezători că acest program va deveni foarte curând un exemplu de bună practică”.
Prin proiectul „Şi ei au dreptul la viaţă”, psihologii implicaţi vor primi pregătirea şi supervizarea adecvată pentru a oferi diagnostic precoce şi evaluare psihologică complexă copiilor care prezintă elemente de întârziere în dezvoltare neuropsihică şi/sau motorie, precum şi formare continuă şi supervizarea intervenţiei terapeutice.
Servicii de recuperare pentru cinci copii cu autism
Daniela Bololoi, preşedinte HelpAutism, a spus că prin acest transfer de bune practici „HelpAutism a început procesul de formare continuă a echipei de psihologi ai Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi TSA şi Psihoterapie Suceava, asociaţia urmând ca, pe parcursul anului 2014, să monitorizeze activitatea şi rezultatele obţinute în urma intervenţiei terapeutice de care beneficiază toţi copiii din centru. În baza acordului de parteneriat între Asociaţia HelpAutism şi DGASPC Suceava, cinci copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, care nu se află în intervenţie terapeutică, vor beneficia zilnic de servicii de recuperare (minim două ore/zi) în trei din sălile de terapie ale Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi TSA şi Psihoterapie Suceava, în intervalul orar 15:00-19:00”.
Terapie - de la minim două ore pe zi, putând ajunge la şase sau chiar opt ore pe zi
Selecţia copiilor s-a făcut din baza de date a Serviciului de Evaluare Complexă Suceava ţinând cont de următoarele criterii: vârsta mai mică de 4 ani, diagnostic de TSA sau întârziere în dezvoltare, copilul provine din familie defavorizată cu domiciliul în Suceava şi nu beneficiază încă de un plan de intervenţie.
Asociaţia HelpAutism va asigura de asemenea materialele şi instrumentele de lucru necesare stabilirii diagnosticului şi a evaluărilor, va organiza workshopuri pentru părinţi şi grupuri de socializare pentru copii.
Specialiştii asociaţiei consideră că procesul de recuperare a unui copil diagnosticat cu autism se întinde pe o perioadă lungă de timp, iar costurile sunt foarte greu acoperite de familie. Numărul de ore alocat terapiei porneşte de la minim două ore pe zi, putând ajunge la şase sau chiar opt ore pe zi. Activităţile proiectului „Şi ei au dreptul la viaţă” sunt posibile datorită sprijinului financiar primit din partea Autoboca – companie de închirieri auto. Costi Boca, managerul firmei, a declarat: „Am pus bazele afacerii mele în Suceava, iar propunerea pe care am primit-o din partea Asociaţiei HelpAutism, de a susţine terapia copiilor cu autism din judeţ, mi s-a părut cea mai potrivită ocazie de a oferi sprijin comunităţii. Îmi doresc să fie un exemplu de responsabilitate pentru antreprenorii locali, încurajându-i să se implice la rândul lor în campanii sociale.”