Vasyl Boiechko, consulul Ucrainei de la Suceava, a afirmat în cursul zilei de ieri că persoanele care doresc să călătorească în zona Cernăuţi nu au motive de îngrijorare. În schimb, cei care intenţionează să ajungă în sudul şi estul Ucrainei sau în Peninsula Crimeea trebuie să se gândească de două ori înainte de a pleca la drum.
„În regiunea Cernăuţi e linişte, şi asta e bine. Pentru cetăţenii români care doresc să ajungă în sudul sau estul Ucrainei, la frontierele cu Rusia, fie în Peninsula Crimeea, sfatul meu este să contacteze mai întâi Ambasada României de la Kiev”, a declarat Vasyl Boiechko.
În ceea ce priveşte relaţiile româno-ucrainene la frontiera comună dintre cele două state, Boiechko a menţionat că are legături strânse cu prefectul de Suceava, dar şi cu prefecţii din Satu Mare, Maramureş sau Botoşani, precum şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din România.
Reprezentantul diplomaţiei ucrainene de la Suceava a dorit să mulţumească nu doar autorităţilor române pentru sprijinul acordat, ci şi etnicilor ucraineni de pe teritoriul nostru, precum şi autorităţilor locale. Mulţumiri au fost adresate şi autorităţilor medicale care îi au în grijă pe cei 11 răniţi din luptele de stradă de la Kiev care au ajuns în spitalele din Bucureşti pentru a fi trataţi.
În ceea ce priveşte un ajutor financiar absolut necesar pentru supravieţuirea Ucrainei, Vasyl Boiechko a arătat că principalele speranţe se îndreaptă către FMI, Banca Mondială, Uniunea European şi SUA, dar nici un eventual sprijin din partea României nu va fi refuzat.
Boiechko: „Am mare încredere că acest conflict se va rezolva paşnic”
Consulul Ucrainei de la Suceava este de părere că operaţiunile ruseşti din Crimeea au avut unde de şoc şi în Transnistria. „Cu siguranţă, trupele ruseşti din Transnistria au fost şi probabil sunt în alertă”, a menţionat Vasyl Boiechko.
Cât priveşte situaţia din Crimeea şi protestele care se derulează acolo pe filiera pro-rusă, reprezentantul diplomaţiei ucrainene are o explicaţie: „În timpul URSS, în Crimeea au ajuns mulţi ofiţeri sovietici din nord, care şi-au finalizat stagiul militar. Aceştia au avut prioritate să se stabilească în Crimeea, iar aceşti ofiţeri sovietici sunt cei care apar la acţiunile de protest în favoarea Rusiei”.
Chiar dacă spectrul unui război este destul de apropiat, Vasyl Boiechko are încredere că nu se va recurge la arme. „Am mare încredere că acest conflict se va rezolva paşnic”, a arătat consulul Ucrainei la Suceava.
La conferinţa de presă de ieri a fost prezent şi Boreslav Petrasciuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Suceava, care a precizat că etnicii ucraineni sunt solidari cu oamenii din Ucraina în aceste momente dificile prin care trec.