Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mar 2014 - Anul XIX, nr. 52 (5561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alarmant

Stafilococul auriu a reapărut la maternitatea Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maternitatea de pe lângă Spitalul Municipal Rădăuţi, unde anul trecut mai mulţi nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococul auriu, este din nou în centrul unui scandal după ce, la doar trei săptămâni de la redeschidere şi de la primirea avizului sanitar de funcţionare, a început să se confrunte cu noi cazuri de boală în rândul bebeluşilor.

Maternitatea Rădăuţi a fost închisă în data de 18 decembrie, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce mai mulţi sugari au fost depistaţi cu infecţii sau abcese ale pielii şi chiar cu osteomielită într-un caz, afecţiuni provocate de stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite. Focarul a izbucnit în luna noiembrie, iar până în decembrie o mamă şi 18 nou-născuţi erau contaminaţi cu stafilococul auriu, în 14 cazuri fiind necesară internarea. Alte câteva zeci de cazuri de infecţii intraspitaliceşti la copii erau consemnate în fişele medicale de la maternitate, dar externate până la declanşarea scandalului, fără ca cineva să se sesizeze şi să le declare ca atare.

Situaţia s-a complicat din nou, chiar la începutul lui 2014, când în rândul nou-născuţilor de la maternitate au fost semnalate noi cazuri de boală. Practic, stafilococul auriu a continuat să apară, în ciuda faptului că situaţia era atent monitorizată şi că deja fuseseră luate măsuri stricte de curăţenie şi dezinfecţie.

 

O comisie de la Iaşi, chemată de DSP să evalueze situaţia

Primele infecţii în rândul sugarilor au fost confirmate în data de 30 ianuarie, la doar  trei săptămâni după ce DSP Suceava şi-a dat acordul pentru redeschidere (în data de 6 ianuarie), iar până acum focarul numără şapte cazuri, înregistrate la copii între 6 şi 17 zile. Dintre acestea, patru sunt piodermite, considerate mai uşor de tratat, iar trei sunt abcese cutanate, mai dificil de vindecat şi care au necesitat internare în secţia de Chirurgie a Spitalului Suceava. Din fericire, toţi cei şapte copii bolnavi, inclusiv cei spitalizaţi, au avut o evoluţie bună în urma medicaţiei administrate de medici.

Noul focar de infecţie cu stafilococul auriu a fost confirmat ieri de conducerea DSP Suceava. Directorul adjunct medical, dr. Cătălina Zorescu, a informat că pentru limitarea cazurilor s-a cerut sprijinul specialiştilor de la Centrul Regional de Sănătate Publică şi de la coordonatorul pe Moldova al reţelei de Neonatologie, dr. Maria Stamatin, care între timp au venit la Rădăuţi şi au verificat condiţiile igienico-sanitare oferite de maternitate după redeschidere, în data de 6 ianuarie. Deşi s-a constatat că spaţiile sunt adecvate, fiind vorba de o maternitate recent reabilitată, echipa de control a făcut câteva recomandări privind îmbunătăţirea unor circuite şi necesitatea amenajării unui izolator pentru nou-născuţi şi a unei săli de tratamente.

 

Ce spune conducerea maternităţii

Grav este însă că, din investigaţiile făcute de specialiştii chemaţi să evalueze situaţia, a reieşit că măsurile luate după scandalul de la finele anului trecut nu au avut efect tocmai din cauza personalului angajat. Acelaşi personal care în decembrie 2013 a fost găsit vinovat de transmiterea infecţiei la nou-născuţi pentru simplul fapt că nu s-a spălat pe mâini.

„Mai există unele deficienţe în rândul cadrelor medico-sanitare în ceea ce priveşte respectarea protocoalelor, dându-se termene de remediere a acestora. Este vorba de modul în care se face toaleta copiilor, cum se curăţă spaţiile şi se dezinfectează instrumentarul. Noi am recoltat luni probe de la personal şi de pe suprafeţe, iar acum aşteptăm rezultatele”, a spus dr. Cătălina Zorescu.

Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, ing. Dorin Tibeică, a declarat ieri că nu-şi explică de ce infecţiile cu stafilococul auriu continuă să apară, cu toate măsurile de prevenţie luate în unitate. „În urma problemelor pe care le-am avut în luna decembrie la maternitate, am urmat cu stricteţe recomandările şi deciziile luate de DSP Suceava. Mai mult, am pus în practică şi sugestiile făcute de comisia de la Iaşi, care a vizitat spitalul săptămâna trecută. Au fost asigurate cantităţile de materiale de dezinfecţie pe tipuri, iar procedurile ce ni s-au pus în vedere se aplică întocmai”, a spus Dorin Tibeică. 

 

170 de copii, născuţi la maternitatea Rădăuţi în acest an

Aceeaşi reacţie a avut-o şi directorul medical, dr. Liviu Dubei, care a susţinut că „la noi infecţii serioase nu sunt, ceea ce ne intrigă, pentru că nici nu găsim o cauză o contaminării. Acei copii au fost testaţi la plecare, dar după trei zile s-a dovedit că erau contaminaţi. De unde, numai Dumnezeu ştie”. Liviu Dubei a subliniat că, după episodul de la finele lui 2013, în maternitate au fost instituite reguli mult mai dure în privinţa igienei şi a apreciat că stafilococul auriu a fost adus în incintă de personal sau chiar de mame: „Spun asta pentru că probele luate de noi şi de DSP sunt negative. E cineva, un purtător care îl tot transmite. Fie că e de la o mamă, fie că e de la personal, însă vreau să vă spun că toţi angajaţii au fost testaţi, iar rezultatul a fost negativ” .

La finele anului trecut, pentru ascunderea cazurilor de infecţie cu stafilococul auriu şi alte neajunsuri depistate la maternitate, DSP Suceava a dat spitalului rădăuţean o amendă de 15.000 de lei. Este al treilea scandal care zguduie maternitatea Rădăuţi din vara lui 2013 şi până în prezent. Primul a fost în luna iunie 2013, când maternitatea a fost închisă timp de patru zile, după ce un bebeluş a contractat bacilul piocianic, un alt microb de spital foarte rezistent, care nu reacţionează la antibioticele uzuale, iar al doilea în decembrie, când o mamă şi 18 bebeluşi cu vârste între 6 şi 22 de zile s-au contaminat. De la reluarea activităţii, în 6 ianuarie 2014, la maternitatea Rădăuţi au venit pe lume 170 de copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stafilococul auriu a reapărut la maternitatea Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 2481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Stafilococul auriu a reapărut la maternitatea Rădăuţi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei