Lucrări începute în urmă cu ani de zile şi abandonate din lipsă de finanţare ar putea fi preluate, pentru a fi finalizate, de către municipalitatea suceveană, în condiţiile în care o parte din finanţare ar putea fi obţinută din fonduri nerambursabile.
Investiţiile respective, în valoare de peste 35 de milioane de lei (350 de miliarde de lei vechi), au fost demarate în urmă cu aproximativ şapte ani, la patru importante unităţi de învăţământ.
„În municipiul Suceava sunt mai multe investiţii începute de Guvern, mai exact de Ministerul Educaţiei, în 2007, dar care nu sunt finalizate nici astăzi. Acestea ar putea fi făcute prin accesarea unei măsuri recent lansate prin Programul Operaţional Regional”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Este vorba de şase proiecte, de care ar beneficia patru unităţi de învăţământ:
- campus şcolar la Liceul cu Program Sportiv, stadiul fizic de realizare a lucrărilor 48%, valoare achitată 38%, valoare 16.687.569 lei;
- extinderea modernizării sălii de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” - stadiul fizic de realizare a lucrărilor 19%, valoare achitată 19%, valoare 9,5 milioane lei;
- centru de documentare-informare la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, stadiul fizic de realizare a lucrărilor 19,6%, valoare achitată 18,84%, valoare 5.926.423 lei.
- modernizare termică grădiniţă şi colegiu la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – valoare lucrări 445.898 lei, stadiul fizic de realizare a lucrărilor 49%, valoare achitată 40,9%;
- mansardare corp grădiniţă şi extindere corp nou la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – valoare lucrări 1.120.129 lei, stadiul fizic de realizare a lucrărilor 60,83%, valoare achitată 60,83%;.
- mansardare corp grădiniţă şi extindere cu un corp nou, etapa a II-a, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – valoare 1.184.021 lei, stadiul fizic de realizare a lucrărilor 17,7%, valoare achitată 17,7%.
„Astăzi, cu excepţia contractului de la campusul şcolar, toate celelalte contracte sunt sistate”, a spus Lungu.
Ghidul solicitantului fondurilor POR spune că primăria trebuie să fie titularul acestor proiecte, care în prezent nu figurează în lista de investiţii a Primăriei Suceava.
„Căutăm să vedem cum putem transfera aceste investiţii la primărie, pentru a solicita finanţarea lor din diferenţele de fonduri rezultate în urma executării unor proiecte pe fonduri europene.
Noi, ca primărie, vrem să le finalizăm, dar avem nişte elemente neclare – valoarea de inventariere, cine face predarea-primirea, etc. Nu preluăm mâţa-n sac, trebuie verificată documentaţia de achiziţie, dacă nu este eligibilă nu se poate merge mai departe”, a adăugat edilul sucevean, care a precizat că sunt multe datorii din urmă pentru lucrările efectuate. În opinia sa, pentru a fi preluate aceste investiţii, ar trebui achitate de către Guvern toate plăţile restante, cea mai mare datorie fiind cea pentru realizarea campusului de la LPS.