Curtea Constituţională a României a respins în cursul zilei de ieri cererea Consiliului Superior al Magistraturii prin care se solicită soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională în ceea ce privește refuzul prefectului Județului Suceava, Florin Sinescu, de a emite ordinul de încetare a mandatului lui Săvel Botezatu de primar al comunei Udești, ca urmare a constatării stării de conflict de interese. Practic, în urma acestei decizii, Săvel Botezatu îşi poate continua mandatul de primar al comunei Udeşti. De asemenea, în baza acestei decizii, prefectul Florin Sinescu nu mai trebuie să emită ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Săvel Botezatu.
Prefectul Florin Sinescu ne-a declarat că judecătorii Curţii Constituţionale au aprobat cu majoritate de voturi faptul că nu există conflictul juridic sesizat de CSM. „În acest moment nu există nici o obligaţie din partea mea pentru a emite acest ordin. Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, după care o să vedem cum vom proceda în continuare”, a explicat Florin Sinescu.
Reamintim faptul că Agenţia Naţională de Integritate a publicat în luna mai 2012 un raport în care se precizează faptul că există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Săvel Viorel Botezatu, primar al Comunei Udeşti, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a avizat plata unor servicii de protocol în valoare totală de 21.388,3 de lei către SC Udeşteana SRL, societate în cadrul căreia deţine calitatea de asociat unic, iar soţia acestuia, Elena Botezatu, exercită funcţia de administrator.
În baza acestui raport, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. ANI a solicitat şi luarea unor măsuri complementare, inspectorii ANI susţinând că nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, iar în plus ar fi necesară şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului. În cele din urmă, acuzaţiile aduse de ANI nu s-au dovedit a fi foarte justificate, în condiţiile în care Parchetul Curţii de Apel Suceava l-a sancţionat cu o amendă administrativă de 1.000 de lei şi a dispus scoaterea de sub urmărire penală a primarului din Udeşti. În paralel, primarul Săvel Botezatu a contestat şi la Curtea de Apel Suceava raportul ANI, iar instanţa a constatat că acesta a primit amenda administrativă din partea procurorilor şi a închis dosarul. Nimeni nu a mai făcut recurs la soluţia Curţii de Apel Suceava, astfel încât Săvel Botezatu a rămas doar cu acea amendă, achitată deja, şi fără vreo altă interdicţie.
Săvel Botezatu: „După şase ani de ameninţări şi presiuni nu pot să spun decât că s-a făcut dreptate”
Prefectul Florin Sinescu a arătat că după menţinerea acestui raport nu au fost stabilite obligaţii clare cu privire la punerea în aplicare a prevederilor acestuia. „Instanţa nu a stabilit obligaţii în sarcina Prefecturii”, a ţinut să precizeze Sinescu. El a mai adăugat că legat de această problemă a sesizat şi ambiguitatea legislativă şi modul în care ar trebui să se aplice constatarea conflictului de interese. De asemenea, prefectul a arătat că prin decizia Curţii de Apel Suceava de a-l amenda pe Săvel Botezatu cu suma de 1.000 de lei, acesta a fost sancţionat deja pentru conflict de interese.
În ceea ce-l priveşte pe primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, acesta a întâmpinat cu bucurie decizia de ieri a Curţii Constituţionale. “După şase ani de ameninţări şi presiuni nu pot să spun decât că s-a făcut dreptate şi s-a respectat legea de către reprezentanţii Prefecturii Suceava. Sper că acum voi avea liniştea necesară pentru a continua proiectele pe care le-am demarat pentru comunitatea din Udeşti”, a declarat Săvel Botezatu.