De câteva luni de zile, veştile proaste pe care le primesc angajaţii din învăţământ par să nu mai contenească. Fie că este vorba despre banii insuficienţi pentru salarii şi neplata drepturilor salariale obţinute prin hotărârile judecătoreşti, diminuarea indemnizaţiilor şi obligaţia ca directorii de şcoli să stea mai mult la catedră, sistarea concursului pentru gradaţii de merit ori obligaţia de a participa la o serie de activităţi neremunerate (simulări şi înscrierea la clasa pregătitoare), angajaţii din sistem se confruntă cu o serie de măsuri ce-i revoltă şi pentru care cer să se ia măsuri.
Acest fapt a fost semnalat şi de către sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sucevean, care atrag atenţia asupra faptului că „în ultima perioadă s-a lovit des în interesul angajaţilor din învăţământ”, menţionând că măsurile recent luate pot duce la diminuarea calităţii educaţionale.
Decizii contestate
Liderului Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, a punctat câteva dintre deciziile care au stârnit valuri de nemulţumiri în rândul angajaţilor din învăţământ.
Pentru început acesta a menţionat faptul că directorii din 126 de unităţi de învăţământ din judeţ au încasat salarii mai mici din cauza diminuării indemnizaţiei de conducere. Măsura diminuării a fost aplicată în unităţile de învăţământ unde sunt constrângeri financiare, unde bugetul pentru 2014 nu acoperă cheltuielile pentru fondul de salarii.
„De parcă diminuarea salariilor nu ar fi fost suficientă, directorii de şcoli au mai primit o lovitură, aceştia trebuind să petreacă la catedră câte 14-16 ore la catedră, faţă de 4-6 ore cât era până în prezent”, a mai menţionat Pădureţ.
Pădureţ mai reclamă şi faptul că, din 2008, nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea acestor posturi, dar şi a posturilor de inspectori şcolari. Toţi managerii şcolari din judeţ sunt numiţi prin detaşare în interesul învăţământului.
Un profesor care corectează 100 de teze de simulare la limba română are nevoie de 30 de ore
Pădureţ a mai amintit faptul că profesorii sunt obligaţi să corecteze gratuit tezele de simulare a examenelor naţionale din acest an. Dascălii sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi de faptul că sunt siliţi să lucreze în afara programului.
„De regulă, un profesor de limba română corectează 100 de lucrări în 30 de ore, iar, în judeţ, profesorii corectori sunt cam aceiaşi. Cum poate fi posibil ca un profesor să dea randament şi la clasă şi să şi corecteze mii de teze?”, se întreabă retoric Pădureţ.
Probleme cu banii sunt şi la plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de profesorii suceveni. Sindicaliştii anunţă că doar 82% din suma totală care avea această destinaţie este asigurată în acest an.
Posturi mai puţine
De la 1 septembrie 2014, numărul de posturi din învăţământul sucevean va fi mai mic cu 133, ca urmare a unui ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale. „Deocamdată este neclar cum se va face acest lucru. Nu ştim dacă se vor face destituiri din rândul personalului didactic, nedidactic sau auxiliar”, a mai arătat Pădureţ.
Traian Pădureţ a mai trecut în revistă faptul că, în 2014, s-a sistat concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit, dar şi faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a aplicat, pentru luna ianuarie, o ordonanţă declarată neconstituţională (OUG care prevede înfiinţarea unor compartimente numite „birouri” sau „servicii”, care au luat locul secretariatelor sau birourilor de contabilitate din şcoli).
Sindicaliştii nu exclud manifestaţiile în stradă
Avânt în vedere lunga listă de nemulţumiri a angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii nu exclud organizarea unor acţiuni de protest în cazul în care membrii de sindicat vor solicita acest lucru.
„La nivel de organizaţie sindicală avem datoria de a prezenta aceste probleme, iar în momentul în care membrii de sindicat se conving că au fost loviţi la buzunare şi vor să facă pichetări sau acţiuni de protest, vor avea parte de toată susţinerea noastră. În prezent, îi susţinem în toate procesele din instanţă”, a conchis Pădureţ.
Comisie de dialog social la Prefectură
Joi, 6 martie, la Prefectura judeţului va avea loc o comisie de dialog social convocată de liderii Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia”.
Printre temele propuse se numără alocarea sumelor insuficiente pentru plata sentinţelor judecatoreşti pentru anul 2014 şi salarii.
( 5 mar 2014, 13:37:26