Direcţia Agricolă Suceava a organizat, ieri, un seminar legat de modificările legislative din domeniul produselor tradiţionale, un nou ordin emis de Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, aducând schimbări importante în domeniul afacerilor de acest gen, foarte dezvoltate în judeţul Suceava. La întâlnire au participat mare parte dintre cei mai cunoscuţi producători tradiţionali autorizaţi din judeţ, noile modificări dându-le multe bătăi de cap şi stârnind mari nemulţumiri unora dintre ei.
Noile prevederi şi nemulţumirile producătorilor tradiţionali
Două modificări din Ordinul 724 au stârnit cele mai aprinse discuţii. Este vorba de reautorizarea producătorilor tradiţionali, care trebuie să vină cu dovezi că produsul are o vechime de cel puţin 30 de ani în localitatea din care provine, şi de limitarea producţiei. Conform noului ordin, care va intra în vigoare în a doua jumătate a acestui an, capacitatea de producţie raportată la un an nu poate depăşi cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi dintr-un produs tradiţional, respectiv maxim 400 de kilograme/litri total produse tradiţionale atestate ale unui producător. Este vorba de cantitatea medie raportată la un an, astfel că în anumite perioade se va putea produce mai mult, iar în altele mai puţin.
Producătorii tradiţionali au venit cu argumente pro şi contra, însă majoritatea nu sunt de acord cu noile prevederi.
Vocea nemulţumiţilor s-a auzit prin intermediul doctorului Petrea Dulgheru, singurul producător tradiţional de păstrăv.
„În acest domeniu al produsului tradiţional s-a muncit, s-a investit mult, iar acum produsul tradiţional riscă să fie omorât. Noul ordin anulează practic autorizaţiile existente şi cere o autorizare nouă, extrem de greu de obţinut”, a declarat Petrea Dulgheru.
Foarte nemulţumit s-a declarat şi Gabriel Lemnariu, de la societatea Laktotrio Horodniceni. Acesta consideră că limitarea producţiei la 150 de kilograme la zi pentru un produs nu este normală şi îngrădeşte rentabilitatea afacerii.
Noul ordin urmăreşte păstrarea produsului tradiţional autentic
Au fost şi opinii diferite. Cel mai cunoscut producător tradiţional, Ion Baciu Ţăran, crede că limitarea producţiei va face ca produsul tradiţional să rămână autentic şi să nu devină industrial. Totodată noile criterii de autorizare ar trebui să-i elimine pe cei care fac un produs tradiţional doar pe etichetă, a mai spus Baciu Ţăran.
Prin produs tradiţional se înţelege un produs pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţie aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi un procedeu tehnologic tradiţional ce se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.
Directorul Direcţiei Agricole: „Noul ordin nu anulează autorizaţiile, ci doar cere reînnoirea acestora”
Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a încercat să îi liniştească pe producătorii tradiţionali.
„Noul ordin nu anulează autorizaţiile, ci doar cere reînnoirea acestora. Trebuie să căutăm soluţii, nu să ne lamentăm. Direcţia Agricolă îi va sprijini pe toţi producătorii tradiţionali să îşi reînnoiască autorizaţiile”, a declarat Schipor.
Şi Constantin Harasim, subprefectul Sucevei, a avut acelaşi mesaj de calm şi de disponibilitate la colaborare. El i-a mai îndemnat pe producătorii tradiţionali să prezinte Prefecturii nemulţumirile legale de noul ordin, pentru ca acesta să fie trimis la Ministerul Agriculturii.
Conform datelor prezentate de Direcţia Agricolă Suceava, în judeţ sunt 25 de producători tradiţionali atestaţi, 13 în domeniul laptelui, 11 în cel al cărnii şi peştelui şi unul în domeniul băuturii, al berii mai exact. În total, în judeţ sunt atestate 126 de produse tradiţionale.
( 6 mar 2014, 03:56:21