Locuitorii comunei Poiana Stampei au început această primăvară bucurându-se de mărţişor. Sâmbătă, 1 Martie, peste 400 de localnici, fii ai satului, rude şi prieteni au petrecut aproape zece ore pe ritmuri populare, la Balul Mărţişorului. Majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, petrecăreţii au fost întâmpinaţi la intrarea în sala de bal chiar de primarul Viluţ Mezdrea, care a oferit doamnelor flori, iar soţia sa, Corneluţa, le-a oferit domnilor mărţişoare tradiţionale din lemn. Balul a fost deschis cu un moment de reculegere în memoria Mărioarei Murărescu, care în urmă cu câţiva ani, la început de martie, filma pentru TVR în această comună, promovând Ansamblul “Poieniţa”, după care preotul paroh Domiţian Tătaru a rostit împreună cu cei prezenţi o rugăciune de mulţumire şi a binecuvântat petrecerea.
Bucate şi băuturi tradiţionale la Balul Mărţişorului
Potrivit tradiţiei, înainte de intrarea în Postul Paştelui (3 martie) trebuie să petreacă cu voie bună şi bucate alese, aşa că meniul a fost unul tradiţional, cu bucate “a la Poiana Stampei”, gătite de bucătarii de la Castelul lui Dracula din Pasul Tihuţa, din care nu au lipsit sărmăluţele, afinata, secărica şi prăjiturile de casă.
Primarul Viluţ Mezdrea ne-a declarat: “Am ajuns la a XIV-a ediţie a Balului Gospodarilor de la Poiana Stampei şi pentru că este şi de 1 Martie, îi spunem şi Balul Mărţişorului. Acest eveniment face parte din calendarul evenimentelor culturale din acest an care a fost promovat prin Autoritatea Naţională pentru Turism şi Ambasada Franţei din România, comuna noastră fiind al doilea sat cultural al României. În această seară am reuşit să dăm o pată de culoare în această sală, un număr foarte mare din cei prezenţi purtând frumosul costum popular, o carte de vizită care ne reprezintă şi cu care trebuie să ne mândrim în ţară şi în lume”.
Mioara Velicu a încântat publicul prezent la bal
Toată seara a fost un spectacol folcloric autentic în care au fost implicaţi membrii Ansamblului “Poieniţa”, condus de Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei, Taraful “Poieniţa” condus de Dănuţ Lăcătuş, Grupul vocal „Flori de pe Dorna” condus de prof. Dorina Paicu şi câţiva solişti care fac parte din elita muzicii româneşti, cum ar fi Mioara Velicu sau naista Raluca Vasiluţ, din Poiana Stampei, studentă la Conservatorul din Bucureşti şi care a reprezentat România în mai multe ţări europene, dar şi în Israel, şi care a reuşit să ridice sala în picioare şi în localitatea natală.
Premierea gospodarilor
Manifestarea nu a fost lipsită de surprize plăcute pentru purtătorii de straie populare, aceştia fiind premiaţi de organizatori cu obiecte utile în gospodărie. În aplauzele consătenilor, Floarea Pilug a primit pentru locul V o cociorbă pentru tras jăratecul când va face cozonaci de Paşte, Marcela Chiforescu - o lopată, Vlăduţ Popescu - o furcă cu patru coarne, Maria Sandu - o furcă cu trei coarne, iar marele premiu, o roabă plină cu bulgări de sare pentru animale, i-a revenit lui Carmen Rusu, premiile fiind acordate de Asociaţia crescătorilor de animale “Măgura Mare”.
Nici solista Mioara Velicu nu s-a lăsat mai prejos şi l-a desemnat pe “gospodarul satului”, în persoana lui Marcel Rusu, acesta primind din partea solistei CD-uri cu autografe.