Materialul publicat în numărul de ieri al cotidianului nostru şi intitulat „Muncitori suceveni, sclavi în Germania” a provocat reacţii şi îngrijorare la Berlin. La redacţia noastră au sunat atât reprezentanţii Ambasadei României la Berlin, cât şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Germane (DGB). Ambele organisme ne-au solicitat amănunte suplimentare despre situaţia muncitorilor care se plâng de condiţiile de cazare, de muncă şi salarizare de la turnătoria din oraşul Chemnitz, aflată în proprietatea unui turc.
Intenţia reprezentanţilor celor două structuri, Ambasada României şi DGB, este aceea de a veni în sprijinul celor care au strigat după ajutor prin intermediul presei, motiv pentru care le cer să vină cu amănunte suplimentare care să poată fi de folos în investigaţiile care vor urma.
Între timp, unul dintre muncitorii suceveni aflaţi la Chemnitz a adus noi informaţii despre chinul prin care trec oamenii de acolo. În plus, oamenii nu vor să-şi decline identitatea de teama unor repercusiuni dure din partea patronilor turci, invocând în acest sens un eveniment petrecut recent.
„Credeţi-mă că nimeni nu vrea să fie implicat în treaba asta. Când a apărut articolul la Mediaş a fost luat un om de acolo (n.a. - muncitor din Germania originar din Mediaş) şi dus undeva într-o parcare şi l-au înconjurat toţi turcii, i-au luat telefonul, i-au cotrobăit prin el, şi l-au ţinut câteva ore la interogatorii ca spre final să-l închidă în maşină, cu unu' din turci şi restul au plecat lăsându-l circa o oră fără să poată să iasă afară”, a arătat suceveanul care lucrează la turnătoria din Chemnitz.
O foaie A4, statul de plată al muncitorilor care lucrează pentru turcii din Germania
Suceveanul care a avut curajul să dezvăluie aceste date spune că de mai bine de un an, de când se află la Chemnitz, nu a semnat nici un contract de muncă şi nici o poliţă de asigurare.
„Cel mai interesant e metoda de plată, un plic cu o foaie A4, fără o semnătură, o ştampilă, nimic, în care mi se scria salariul iniţial şi câţi bani îmi reţin ei, respectiv 120 euro chiria, 60 euro pentru duşurile de la firmă, 60 euro pentru internet şi tv şi 230 euro pentru asigurarea medicală şi când mai au ei chef mai scriu acolo,<piese rebut> şi minus o sumă, ultima oară a fost minus 170 euro”, scrie bărbatul care lucrează ca muncitor la turnătoria turcilor.
Potrivit acestuia, majoritatea oamenilor exploataţi sunt persoane în vârstă de 40-50 de ani, pentru care cei câţiva euro care le rămân lunar sunt mulţumitori, în condiţiile în care acasă nu au nici o şansă de a-şi mai găsi vreun loc de muncă.
Muncitorii suceveni aflaţi la Chemnitz provin din Stulpicani, Bucşoaia, Gura Humorului, Valea Moldovei şi Mălini, dar este posibil să fie originari şi din alte localităţi.