Licitaţia pentru selecţia firmei care se va ocupa de ambalarea, transportul şi depozitarea în condiţii de siguranţă a patrimoniului de la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei a fost reluată, iar în data de 2 aprilie a.c. se vor deschide ofertele şi va începe procedura de evaluare. Managerul proiectului „O clădire de patrimoniu - muzeu pentru mileniul III”, de reabilitare a muzeului, Robert Greceanu, ne-a declarat, ieri, că suma alocată transferului şi depozitării patrimoniului pe durata celor 18 luni, cât sunt preconizate a dura reabilitarea şi amenajarea clădirii muzeului de istorie, este de aproximativ 215.000 de euro. Greceanu şi-a exprimat speranţa că, de data aceasta, ofertele cu care vor veni firmele interesate vor fi conforme cu cerinţele, astfel încât să se poată semna cât mai repede contractul şi să înceapă lucrările.
Costurile restaurării şi amenajării clădirii depăşesc 13 milioane de euro
De altfel, muzeul a început deja mutarea birourilor într-o clădire vecină, la Romcereal. „Cu materialele pentru ambalare pe care le avem vom începe desfacerea expoziţiei permanente, ca să dăm cale liberă constructorului imediat ce se semnează contractul. Începem de sus şi rămâne ca la final să mutăm piatra şi ceramica, un patrimoniu mai puţin sensibil”, ne-a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
În operaţiunea de ambalare şi transport vor fi implicaţi şi 10 conservatori din cadrul muzeului, pentru a avea siguranţa că acţiunea se va derula în cele mai bune condiţii şi conform legii.
În ceea ce priveşte mutarea Sălii Tronului la Iulius Mall, între Consiliul Judeţean Suceava, muzeu şi mall există un acord de principiu, dar până acum nu s-a finalizat într-un document scris.
Costurile de reabilitare şi amenajare a clădirii de patrimoniu în care funcționează Muzeul de Istorie se ridică la peste 13,4 milioane de euro şi vor fi acoperite din bani europeni.