5.715 elevi de clasa a XII-a şi 6.685 de elevi de clasa a XI-a au susţinut ieri prima probă a simulării examenului de bacalaureat – proba de limba şi literatura română.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, 594 de elevi din judeţ au absentat la testarea de ieri, cei mai mulţi aparţinând claselor a XI-a (329).
Recordul la absenteism a fost atins de elevii claselor a XI-a (50 la număr) de la Liceul Tehnologic „Vasile Deac” Vatra Dornei. Nici unul dintre elevii acestor clase nu s-a prezentat la testare. De menţionat că acesta este primul an când la simulare participă şi elevii de clasa a XI-a.
Subiecte „accesibile”
La fel ca la examenul de bacalaureat, şi la simulări subiectele au fost diferenţiate în funcţie de profil, astfel că elevii de la profilul Uman au avut alte subiecte faţă de elevii de la Real şi Tehnologic. Subiectele de la simularea probei de limba şi literatura română au fost structurate pe trei cerinţe mari, fiecare notată cu 30 de puncte. Pentru rezolvarea celor trei subiecte, liceenii au avut la dispoziţie 3 ore.
Potrivit Cristinei Dranca, profesor de limba română de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, „atât la clasa a XI-a, cât şi la clasa a XII-a, subiectele au fost în conformitate cu programa anunţată, având o dificultate medie. Cel puţin la clasa a XII-a materia a fost deja recapitulată în proporţie de 90%, deci nu ar fi trebuit să apară probleme. Elevii sunt obişnuiţi deja cu genul acesta de cerinţe pentru că se lucrează de la începutul clasei a XII-a cu variante de subiecte”.
De partea cealaltă, cerinţele nu au reprezentat o surpriză nici pentru elevi, aceştia declarându-se mulţumiţi de subiectele pe care le-au avut de rezolvat.
Anca Gorea este elevă în clasa a XII-a a Colegiului „Dimitrie Cantemir”, iar de câteva luni de zile se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat.
„Au fost subiecte uşoare, am scris cât de cât. Sper să fie bine. Am făcut cerinţe asemănătoare în liceu, de-a lungul celor patru ani”, a declarat eleva la ieşirea din examen.
Dacă pentru elevii care în acest an încheie ciclul liceal organizarea simulării nu a fost o surpriză, parte dintre elevii claselor a XI-a susţin că testarea pune o presiune suplimentară pe umerii lor.
„Ne obişnuieşte cu bacul, dar ai un stres în plus în timpul anului. Profesorii ne tot ziceau <vine simularea>, <vine simularea> şi ne tot stresau”, a spus Marcel Constantin, elev în clasa a XI-a.
Notele nu se pot contesta
Elevii au fost supravegheaţi de profesori de altă specialitate, iar sălile în care s-au desfăşurat simulările au fost dotate cu sisteme de supraveghere video.
De menţionat că elevii de a XII-a sunt evaluaţi la toate disciplinele examenului de bacalaureat (română – 3 martie, proba obligatorie a profilului – 5 martie şi proba la alegere a profilului şi specializării – 7 martie), în vreme ce elevii de clasa a XI-a susţin doar două probe (română – 3 martie şi proba obligatorie a profilului – 5 martie).
Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie. Acestea nu se pot contesta.