Zeci de tineri suceveni iau, anual, calea străinătăţii pentru a se înscrie la universităţi de renume din peisajul academic internaţional, iar în cele mai multe dintre cazuri izbânda lor peste hotare este aproape o garanţie.
Pentru tinerii români care studiază şi se integrează bine în instituţii aflate la mii de kilometri de casă, România rămâne, mai degrabă, doar o destinaţie de vacanţă. Nu şi pentru Andrei Fetcu, un tânăr sucevean care, deşi studiază medicina la una dintre cele mai reputate universităţi din Germania, a optat să-şi valorifice cunoştinţele dobândite acolo în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Pentru medicină a renunţat la facultatea la care era bursier
Andrei Fetcu este absolvent al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. A terminat liceul în 2010, iar la examenul de bacalaureat din acel an a obţinut cea mai mare notă din judeţ, doar câteva sutimi lipsindu-i pentru a atinge nota maximă. Cu toate că avea un calificativ care-i permitea să se îndrepte către orice universitate din România, tânărul a ales calea străinătăţii, înscriindu-se la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Drept din cadrul Universităţii din Augsburg, Germania. Deşi după primul an de studiu, pe baza rezultatelor sale, a devenit bursier al facultăţii, iar unul dintre profesorii săi i-a propus să ţină seminariile la disciplina Microeconomie, Andrei a renunţat la Facultatea de Ştiinţe Economice în al doilea an de studiu. A făcut-o pentru a se îndrepta către o altă facultate, pentru o specializare care simţea el că i se potriveşte cu adevărat – medicina.
În 2012, după o perioadă de aproape 6 luni în care s-a pregătit fervent, a aplicat şi a fost admis la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ludwig Maximilian”, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Germania.
Încă din primul an de studiu a fost acceptat să colaboreze cu una dintre cele mai mari clinici din München, unde, în cadrul secţiei de ortopedie, asistă şi ajută medicii la operaţii.
Andrei Fetcu povesteşte că „studenţilor li se oferă şansa să asiste la operaţii, să dea o mână de ajutor când este nevoie, ceea ce nu este puţin lucru. Am fost acceptat în urma unei selecţii. Îmi desfăşor activitatea în secţia de Ortopedie. Mai mult, această activitate este şi remunerată”.
A venit la Suceava pentru a face practică
Deşi ia permanent contact cu unităţi spitaliceşti de top din München, Andrei a optat să facă practica la spitalul din municipiul Suceava, timp de trei săptămâni.
Face practică în cadrul secţiei ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă), iar ori de câte ori are ocazia asistă la intervenţiile chirurgicale din blocul operator.
„Am fost bucuros că mi s-a permis să fac practica la Suceava. E un sentiment de implicare. În Germania mi s-ar fi permis doar să ajut infirmierele, însă aici pot să mă implic mai mult. Nu am avut contact foarte mult cu sistemul medical din România, însă adeseori am auzit că oamenii nu primesc îngrijirea medicală corespunzătoare. Chiar eram curios să văd cum stau într-adevăr lucrurile. Pot să spun că am rămas plăcut surprins de condiţiile care se găsesc aici în spital”, spune Andrei.
România încă este o opţiune
În viitor, Andrei vrea să plece cu o bursă Erasmus (sau printr-un parteneriat) în Statele Unite ale Americii pentru a lua contact atât cu sistemul de învăţământ de acolo, cât şi cu cel medical.
„Indiferent de deciziile pe care le-am luat, de schimbările destul de radicale pe care le-am făcut, am avut parte de sprijinul părinţilor mei, care m-au încurajat şi m-au susţinut permanent”, a mai menţionat Andrei.
Andrei nu se vede profesând în ţară după ce va termina studiile, însă nu exclude total posibilitatea de a se întoarce în România.
Visa la o carieră sportivă
Andrei a practicat fotbal timp de zece ani şi visa să facă o carieră din acest sport, ba chiar se înscrisese la o academie de fotbal din Germania.
La un control banal, la un EKG (electrocardiogramă), medicii şi-au dat seama că are o problemă la inimă. I s-a recomandat să renunţe la sportul de performanţă pentru a evita complicaţiile. Cu toate acestea, practică ori de câte ori are ocazia sporturi de iarnă, de care este pasionat.
( 3 mar 2014, 12:07:10
Astfel autoarea articolului spune si citez " Incă din primul an de studiu a fost acceptat să colaboreze cu una dintre cele mai mari clinici din München, unde, în cadrul secţiei de ortopedie, asistă şi ajută medicii la operaţii."
In cele din urma doctorasul vedeta inca din anul 2 sustine ca " În Germania mi s-ar fi permis doar să ajut infirmierele, însă aici pot să mă implic mai mult. ". Pai doctoras, faci sau nu ceva in Germania? ba asisti la operatii, ba stergi babele, ma scuzati, la capatul colonului?