Unele şcoli de şoferi care funcţionează pe raza judeţului Suceava nu sunt altceva decât fabrici de făcut bani. Aceasta ar fi singura explicaţie pentru care îşi continuă activitatea, de vreme ce procentul de promovabilitate ajunge abia la 15%. Constatarea a fost făcută sâmbătă, cu ocazia şedinţei care a avut loc la Prefectura Suceava între conducerea acestei instituţii cu reprezentanţii şcolilor de şoferi din judeţ, întâlnire la care au mai participat şi şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, reprezentantul Autorităţii Rutiere Române – agenţia Suceava şi reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.
„Şcolile de şoferi împreună cu Instituţia Prefectului prin Serviciul Public Comunitar oferă în fapt un serviciu public către populaţie, din acest motiv mă preocupă în mod deosebit calitatea actului în sine şi nivelul de pregătire a celor care ajung să circule pe drumurile publice. Nu pot să accept faptul că există şcoli care au grad de 15% promovabilitate la proba teoretică, asta poate să însemne o lipsă de preocupare sau carenţe în sistemul de pregătire a candidaţilor. Trimiterea de candidaţi nepregătiţi suficient la examinare face ca sistemul să fie aglomerat, perioadele de programare la examinare să crească şi în felul acesta toată lumea să fie nemulţumită. Dorinţa mea este de a exista în permanenţă o perfecţionare continuă atât în rândul instructorilor, dar mai ales al celora care urmează să fie conducători auto”, a declarat Florin Sinescu, prefectul de Suceava.
În prezent, în judeţ funcţionează 65 de şcoli de şoferi, în care sunt incluse şi cele cinci PFA-uri (persoane fizice autorizate), cu 71 de instructori.
În cursul anului trecut au fost examinate la proba teoretică 23.155 de persoane, din care 13.504 au fost declarate admise şi 9.651 respinse, promovabilitatea fiind de 58,32%. La proba practică au participat 13.233 de persoane, din care au fost declarate admise 11.749, promovabilitatea probei practice fiind de 88,78%.