La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 225, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
Cu acest prilej, conducerea instituţiei a pregătit o serie de manifestări, expoziţii şi lansări de carte ce se vor circumscrie evenimentului „Zilele Universităţii”, care va avea loc în ziua de 7 martie.
Potrivit prof. dr. ing. Ştefan Purici, prorector al USV responsabil de imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, „vineri, 7 martie, începând cu ora 10.00, va avea loc o şedinţă festivă la care va participa comunitatea academică suceveană, autorităţi locale, dar şi o serie de invitaţi speciali, printre care rectorul Universităţii Naţionale<Yuri Fedkovici> Cernăuţi”. Ştefan Purici a mai menţionat că la festivitate vor mai lua parte tineri care în anul 2013 au obţinut titlul de doctorat, diploma urmând a le fi înmânată tot în cadrul evenimentului. Totodată, vor fi premiaţi tinerii cercetători ai USV, iar câţiva angajaţi ai instituţiei care s-au remarcat în activitatea pe care o desfăşoară vor primi medalii.
De la ora 15.00, în incinta Galeriei de artă a Corpului A (etaj I) va fi vernisată expoziţia de pictură „Poezia semnelor” a artistului Liviu Şoptelea.
De menţionat faptul că, în toamna anului 2013, instituţia de învăţământ superior de la Suceava a împlinit 50 de ani de la înfiinţare.
Importanţa zilei de 7 martie 1990
Conform reprezentanţilor USV, „la 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României, Institutul a devenit Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava (USV), iar etapa care a urmat a însemnat consolidare academică, diversificare didactică şi ştiinţifică şi afirmare pe plan intern şi internaţional”.
Potrivit acestora, Universitatea a luat în titulatura sa oficială numele domnitorului Ştefan cel Mare pentru a-şi sublinia dorinţa şi capacitatea de a contribui la transformarea benefică a Bucovinei din punct de vedere social, cultural şi economic. Coroana din sigla USV a fost aleasă ca simbol al puterii minţii, al libertăţii şi al demnităţii spiritului uman. Fiind de fapt o stilizare a coroanei lui Ştefan cel Mare, ea sugerează curajul Universităţii de a-şi asuma transmiterea unor valori importante într-o societate modernă. Imaginea din centrul coroanei, asemănătoare unui tânăr cu braţele ridicate, evocă principalele trăsături ale celor care optează, ca studenţi sau profesori, pentru Universitatea suceveană: dorinţă de evoluţie, aspiraţie, deschidere către celălalt, entuziasm.
La 7 martie 1990, USV trece în cea de-a patra etapă a evoluţiei sale, Universitatea suceveană traversând patru etape definitorii în dezvoltarea şi evoluţia sa.
Prima etapă, din 1963 până în 1975, reprezintă etapa învăţământului superior pedagogic. Cea de-a doua etapă (1976-1984) este cunoscută ca perioada învăţământului superior mixt, pedagogic şi tehnic. Cea de-a treia etapă consemnată în dezvoltarea USV (1984-1990) este cunoscută ca etapa institutului de subingineri, în care instituţia şi-a pierdut independenţa administrativă, însă a continuat să funcţioneze ca facultate subordonată Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi.
( 1 mar 2014, 16:56:38