A treia oară e cu noroc, s-ar putea spune în privinţa deciziei de readucere a statuii domnitorului moldovean Petru I Mușat în zona centrală a municipiului Suceava, după ce ieri Consiliul Local a aprobat amplasarea sa pe strada Ştefan cel Mare, în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ.
Numai că în acest caz, nu a fost deloc vorba de noroc, ci de un tertip, asemeni calului sculptat oferit de greci celor din Troia, care a schimbat total soarta războiului.
După ce în şedinţele anterioare de Consiliu Local, din octombrie şi din ianuarie, proiectul de reamplasare a statuii a fost respins în două rânduri, prin voturile celor de la PDL, care au criticat suma mult prea mare alocată pentru realizarea lucrării, joi s-au reluat discuţiile pe această temă, dar sub altă formă.
Mai exact, proiectul iniţial a fost separat în două proiecte distincte, unul din ele având nevoie de voturile a două treimi din numărul total de consilieri pentru a fi aprobat, în vreme ce celălalt, doar de voturile a jumătate plus unu din cei prezenţi.
Primul proiect pus în discuţie a fost cel de reamplasare cu caracter provizoriu a statuii domnitorului Petru Muşat în apropierea clădirii Palatului Administrativ, care necesita minim 16 voturi.
„Noi nu suntem împotriva aducerii statuii în Centru, ci a sumelor prea mari alocate pentru această operaţiune. Vom vota primul proiect, dar nu şi pe al doilea”, a anunţat liderul grupului PDL din Consiliul Local, Lucian Harşovschi.
Al doilea proiect, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici de realizare a investiţiei de reamplasare a statuii, s-a lovit din nou de refuzul PDL de a-l vota, din cauza costurilor considerate „exagerate”.
„Dacă prima dată costurile propuse au fost de un miliard de lei vechi, l-am respins şi s-a venit cu ele la jumătate, considerăm că mai este de unde scădea”, a spus Harşovschi.
Numai că acum, votul negativ al democrat-liberalilor nu a mai avut puterea de a respinge proiectul, care a trecut cu voturile celor 12 consilieri PSD, PNL şi PP-DD prezenţi în sala de şedinţe.
Drept urmare, statuia va fi amplasată pe un soclu de beton, placat cu granit, în jurul căruia va fi amenajată o platformă cu rol de scuar urban, cu o suprafaţă de 140 de mp.
O bună parte din acest scuar va fi acoperit cu granit, iar pe două laterale ale acestuia vor fi construiţi parapeţi ornamentali. Costurile de realizare a acestor lucrări sunt de 51.432 de lei, conform devizului de lucrări întocmit de o firmă de profil.
De mai bine de trei ani de zile, statuia lui Petru Muşat este depozitată la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei. Statuia, care se afla într-o laterală a Casei de Cultură, a trebuit să fie mutată pentru a fi făcute lucrările de modernizare a zonei centrale şi primele parcări subterane din Suceava.
( 3 mar 2014, 12:37:26
Dar cine sa lanseze propunerea?