Consiliul Judeţean Suceava a alocat pentru acest an suma de 14,5 miliarde de lei vechi, din bugetul propriu, pentru finanţarea nerambursabilă a programelor unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, pentru asistenţă socială, acţiuni şi programe sportive şi programe şi acţiuni din domeniul cultural.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare parte a sumelor, adică 65-70 la sută din bani, va merge la cultele religioase, deoarece judeţul Suceava are foarte multe biserici şi mănăstiri, inclusiv din patrimoniul UNESCO, pentru modernizarea şi repararea cărora sunt mereu solicitări de finanţare. Anul trecut au fost 158 de astfel de cereri.
O sumă mult mai mică, de doar două miliarde de lei vechi, va fi direcţionată pentru susţinerea activităţilor sportive.
Beneficiarii banilor nerambursabili trebuie să justifice cu acte cheltuirea lor
Sumele sunt similare cu cele alocate în anii precedenţi, numai că din acest an Consiliul Judeţean a modificat modalitatea de acordare a banilor. Astfel, 30 la sută din suma aprobată prin contract se acordă sub formă de avans, iar acesta trebuie justificat în termen de 30 de zile de la primire. Diferenţa se acordă pe bază de documente justificative care atestă efectuarea cheltuielilor eligibile, iar beneficiarul finanţării nerambursabile trebuie să justifice şi utilizarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectului.
Criteriile de evaluare a proiectelor în vederea obţinerii banilor sunt: relevanţa proiectului pentru sfera de activitate a Consiliului Judeţean, respectiv pentru interesul public judeţean - 30 de puncte; în ce măsură proiectul conţine obiective clare şi realizabile din care să rezulte într-un mod fără echivoc interesul public judeţean - 20 de puncte; solicitantul şi/sau partenerii săi au suficientă experienţă în managementul de proiect – 15 puncte; dispune de surse de finanţare stabile şi suficiente - 10 puncte; activităţile propuse sunt adecvate şi în concordanţă cu obiectivul şi rezultatul aşteptat - 15 puncte; proiectul propus conţine indicatori verificabili obiectiv; coerenţa prezentării impactului proiectului - 10 puncte.
Menţionăm că în judeţ, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor deţine 599 de lăcaşuri de cult, dintre care 41 sunt mănăstiri şi 7 schituri.
( 1 mar 2014, 17:51:15
Consider că pentru a putea discuta cu adevărat despre drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, sintagma de “stat laic” trebuie introdusă în Constituţia României, alături de stat de drept, democratic şi social. Astfel, se va asigura neutralitatea instituţiilor statului în raport cu cultele religioase şi libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor faţă de religie. Astfel, vom avea siguranţa că nici un cult religios nu este favorizat sau discriminat, iar toţi cetăţenii au dreptul la liberă manifestare.Acest aspect a intrat în dezbaterile publice recente, după ce, în luna martie 2013 , Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat dorinţa ca în Constituţia României să fie stipulat şi numele lui Dumnezeu, precum şi garantarea faptului că religia se va preda în şcoli. Desigur, o propunere aberantă pentru o ţară civilizată. Suntem în anul 2014 şi ar trebui să găsim inspiraţie în modelele democratice din statele civilizate din Europa de Vest şi America de Nord, nu din state precum Iran sau Arabia Saudită, unde există numeroase încălcări ale drepturilor omului şi nici măcar nu se poate discuta despre o libertate de conştiintă.