6.344 de elevi de clasa a XII-a şi 7.425 de elevi de clasa a XI-a vor susţine, în perioada 3-7 martie, simularea examenului de bacalaureat. Este primul an când la simulare vor participa şi elevii de clasa a XI-a.
Simulările bacalaureatului debutează cu proba de limba şi literatura română - proba scrisă, atât pentru elevii din anul terminal, cât şi pentru cei din clasele a XI-a.
De menţionat că elevii din clasa a XII-a vor fi evaluaţi la toate disciplinele examenului de bacalaureat (română – 3 martie, proba obligatorie a profilului – 5 martie şi proba la alegere a profilului şi specializării – 7 martie), în vreme ce elevii de clasa a XI-a vor susţine doar două probe (română – 3 martie şi proba obligatorie a profilului – 5 martie).
Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie. Acestea nu se pot contesta.
La fel ca în cazul simulărilor de la evaluarea naţională, notele obţinutenu se vor trece în catalog, „ci vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi şcolare în care s-au desfăşurat testările, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral”, potrivit metodologiei. Fiecare şcoală va întocmi un raport, iar la unităţile cu rezultate slabe raportul va trebui să includă şi un plan de acţiune cu măsuri de remediere. Mai departe, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava va realiza un raport care va cuprinde planuri de acţiune şi măsuri de monitorizare, raport pe care îl va trimite Ministerului Educaţiei Naţionale în termen de maxim o lună de la ultima probă de simulare.
Elevii vor fi supravegheaţi video
Accesul liceenilor în sălile de examinare este permis până la ora 8:30, iar simularea începe la ora 9:00, când se deschid plicurile sigilate. Timpul destinat rezolvării subiectelor la limba şi literatura română este de trei ore, iar elevii vor fi supravegheaţi de profesori de altă specialitate.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, „simulările se vor desfăşura în săli supravegheate video”.
Aceasta a mai adăugat că „scopul acestor testări este acela de a monitoriza stadiului de pregătire al elevilor în vederea stabilirii unor măsurilor de remediere, acolo unde acestea se impun”.
Calendarul examenului de bacalaureat
Sesiunea din vară a bacalaureatului debutează la data de 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). În perioada 11-13 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 16-20 iunie - evaluarea competenţelor digitale, 23-27 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise vor avea loc în intervalul 30 iunie - 4 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie.