Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 feb 2014 - Anul XIX, nr. 47 (5556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Are nevoie de ajutor

O fetiţă în vârstă de aproape 3 ani, cu tetrapareză spastică, are nevoie urgent de o operaţie la ochi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O fetiţă în vârstă de 2 ani şi 6 luni, din localitatea Cornu Luncii, cu tetrapareză spastică fără autolocomoţie, are nevoie urgent de o operaţie la un ochi. Fetiţa suferă de cataractă congenitală membranacee, microcefalee şi distrofie. Pentru a putea face intervenţia chirurgicală la ochi, la care este programată, în luna august, la Bucureşti, fetiţa ar trebui să facă şi un RMN. Din păcate, medicii din Iaşi la care au apelat părinţii pentru efectuarea unui RMN gratuit, în baza trimiterii medicale, au programat-o pe micuţa Adriana Maria Iancu abia în luna septembrie, din cauză că sunt foarte multe solicitări. Părinţii minorei, Iuliana Maria Iancu şi Cristian Alexandru Gal, ne-au spus că nu au bani de RMN, circa 800 de lei, şi nici de operaţie la ochi, pentru că trăiesc din alocaţiile celor trei copii şi din munci ocazionale.

 

S-a născut prematur, la opt luni şi trei zile, având doar 1,1 kg

Adriana Maria Iancu s-a născut prematur, la opt luni şi trei zile, având doar 1,1 kg. Medicii nu i-au dat şanse de supravieţuire mai mult de 24 de ore. Fetiţa provine din gemeni, iar frăţiorul ei este sănătos. Mama gemenilor, care mai are doi copii, o fată din prima căsătorie, în clasa a VII-a, pe care o creşte bunica maternă, şi un băieţel, în vârstă de 4 ani, cu actualul bărbat (femeia nu a primit încă actele de divorţ), ne-a spus că şi-a dat seama încă de la început că fetiţa are probleme de sănătate. „În primul rând, nu merge în picioare, nu vede cu un ochişor, are ceva mai grav decât cataracta şi trebuie operată până la vârsta de 4 ani, dacă vrem să mai vadă, are probleme cu stomăcelul, sunt multe... Ca orice mamă, mi se rupe sufletul când văd că alţi copii de vârsta ei spun poezii pe scenă şi ea nici măcar nu merge în picioare, nu vorbeşte”, ne-a spus, printre lacrimi, femeia.

 

„Noi ne dorim să îi reparăm ochiul, măcar să ne vadă”

Părinţii s-au luptat mult ca fetiţa lor să supravieţuiască, în ciuda verdictului dat la naştere: „nu are şanse”. Au mers cu ea la mai mulţi medici, la clinici din Suceava, Iaşi, Bucureşti. Fetiţa a făcut progrese, dar lupta ei, a părinţilor, este abia la început. Tatăl fetiţei ne-a spus: „Fata mai mult doarme, cred că de la medicamente. O trezim noi să-i dăm de mâncare. Ar avea nevoie de mai multe analize complexe, pentru că operaţia la ochi depinde de RMN - dacă rezistă la intervenţia chirurgicală, care ar trebuie făcută la ochi. Noi ne luptăm cum putem. Eu am probleme de vedere - cu un ochi văd 40%, cu celălalt 80%, aş avea nevoie de ochelari, dar mă las pe mine pentru copii - şi am nişte bilete de transport gratuit. De aceea, eu am mers cu ea pe la medici, la Bucureşti, la Spitalul de Copii <Grigore Alexandrescu>, unde ar trebuie să facă operaţia, în august. Sotia a rămas să aibă grijă de ceilalţi doi copii. Noi ne dorim să îi reparăm ochiul, măcar să ne vadă”.

 

Cinci suflete, în 16 metri pătraţi

La începutul acestui an, pe 27 ianuarie, părinţii Adrianei s-au adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava pentru a i se acorda copilului un grad de handicap cu însoţitor. Urmează ca micuţa să beneficieze de o indemnizaţie de persoană cu handicap. Din ce ne-au spus părinţii fetiţei bolnave, în fiecare lună ei plătesc cel puţin 20 de lei pentru analize.

„Tratamentul este gratuit, dar unele medicamente mai sunt şi pe bani. Noi avem o văcuţă, lucrăm şi o bucată de grădină, pe care o avem luată în arendă şi ne este foarte greu să cerem ajutor. Nu e felul nostru să cerem. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Stăm toţi cinci într-o cameră de circa 16 metri pătrati, unde putem face focul. Din păcate, fetiţa are nevoie de o alimentaţie din care să nu lipsească fructele, legumele, cereale. Nu ne prea permitem. Pentru cea mică avem nevoie şi de scutece”, ne-a spus Alexandru Gal, tatăl fetiţei, cel care aşteaptă ca un medic, un reprezentant al Protecţiei Copilului, oameni de bine, să-l ajute să îi facă viaţa fetiţei mai uşoară. „Nu cerem milă pentru noi, dar pentru fată... ce putem face? Vrem măcar să o operăm la ochi, să vedem ce are la stomac, pentru că o vedem cum suferă şi nu ştim ce să-i facem”, a completat el. Cei care pot să dea o mână de ajutor acestei familii, pot să sune la numărul de telefon 0744 876 622 (tatăl Adrianei) sau la numărul redacţiei Monitorului de Suceava - 0230 522 993.

 

În atenţia Protecţiei Copilului

Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „din ancheta socială şi din discuţiile cu primăria a reieşit că relaţiile de familie sunt armonioase, mama dovedind preocupare pentru creşterea şi îngrijirea celor trei minori. Adriana provine din sarcină gemelară, fratele ei geamăn, Adrian, fiind sănătos şi dezvoltat normal. Copiii sunt ataşaţi de părinţi, veniturile familiei provin din alocaţiile copiilor, pensia de boală a tatălui şi din munci ocazionale”.

Mama Adrianei a depus la Serviciul Evaluare Complexă Copii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava o cerere de evaluare a minorei, în vederea încadrării acesteia în grad de handicap. „Serviciul Evaluare Complexă a propus Comisiei de Protecţie a Copilului Suceava încadrarea în gradul I cu însoţitor pentru minora Adriana Maria Iancu. Conform Hotărârii Comisiei de Protecţie a Copilului Suceava a fost eliberat, pe 30 ianuarie, certificatul de încadrare în gradul de handicap - Deficienţă funcţională gravă, cu asistent. Părinţii vor primi banii pentru copil abia în luna aprilie, inclusiv restanţele, însoţitorul copilului fiind plătit de primărie. De la Protecţia Copilului va primi alocaţia dublă şi bilete de transport”, a completat Daneliuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fetiţă în vârstă de aproape 3 ani, cu tetrapareză spastică, are nevoie urgent de o operaţie la ochi.
 Vizualizări articol: 2041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O fetiţă în vârstă de aproape 3 ani, cu tetrapareză spastică, are nevoie urgent de o operaţie la ochi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei