Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 28 feb 2014 - Anul XIX, nr. 47 (5556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La cererea Patriarhiei

Mănăstirile şi bisericile posesoare de moaşte, obligate să le „omologheze”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moaştele deţinute de bisericile şi mănăstirile din judeţul Suceava au intrat într-un proces de inventariere şi „omologare”, solicitat de Patriarhia Română. Clericii trebuie să caute în arhive, în cărţile sfinte şi în oricare alte surse acceptate menţiuni care să ateste nu numai autenticitatea moaştelor, ci şi modalitatea prin care acestea au ajuns în posesia aşezămintelor de cult, cum ar fi, de exemplu, un act de donaţie.

Consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preot Vasile Baltag, ne-a confirmat inventarierea şi a explicat că acest lucru este necesar pe de o parte datorită tradiţiei pelerinajelor la moaşte, care ar impune redactarea unui catalog, dar şi pentru a se evita „închinarea la false moaşte”. Potrivit preotului Baltag, Patriarhia Română intenţionează să editeze un catalog al moaştelor şi a transmis unităţilor de cult datele necesare în procesul de inventariere. Astfel, „documentaţia de omologare” trebuie să conţină actul de autenticitate a moaştelor, cu semnătura autorităţii emitente, actele de dobândire/provenienţă, descrierea sumară a modului de dobândire şi prezentarea amănunţită (dacă este posibil). Toate acestea trebuie trimise la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor până la data de 15 martie a.c.

În judeţ, deţin moaşte mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou” - ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Slatina - ale Sfântului Grigore Teologul, Dragomirna – ale Sfântului Iacob Persul, dar şi biserici precum „Sfântul Mina” - ale Sfântului Mina sau Biserica „Sfântul Nicolae” - fragmente de moaşte de la 74 de sfinţi, printre care Sf. Ap. Andrei al românilor, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, Sf. Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Dimitrie, Sf. Gheorghe, Sf. Alexandru. La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, moaştele sunt „certificate istoric” şi nu mai au nevoie de nici o „autentificare”, dar stareţul trebuie să completeze formularele de inventariere, la fel ca reprezentanţii celelalte lăcaşuri de cult.

Munca de inventariere nu este deloc uşoară, chiar şi în cazul „moaştelor cu vechime” în lăcaşul de cult respectiv.

De exemplu, Mănăstirea Dragomirna trebuie să găsească şi să transmită forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe date referitoare la Sfântul Iacob Persul, ale cărui moaşte se găsesc într-o raclă de lemn în mănăstire.

Din viaţa Sfinţilor Mucenici reiese că Iacob Persul s-ar fi născut din părinţi creştini şi a trăit în Persia, la curtea împăratului. La un moment dat, a abandonat credinţa creştină în favoarea „închinării la idoli”, practicată de împărat. La rugămintea mamei şi soţiei sale, de asemenea creştină, a revenit la credinţa familiei, însă pentru asta a fost pedepsit de împărat cu tortura şi moartea. Iacob Persul ar fi fost secţionat bucată cu bucată şi la final decapitat, dar nu s-a mai dezis de creştinism, deşi asta i-ar fi adus scăparea de mutilare şi moarte. Considerat martir al credinţei, Iacob Persul a fost trecut în rândul sfinţilor mucenici.

 

Până în 2002 moaştele au stat într-o raclă mică în altar

Prima menţiune despre existenţa moaştelor apare în secolul XVII şi s-ar părea că la Arhivele Naţionale există un microfilm după un document care atestă că voievodul Miron Barnovschi, cel care a construit cetatea Dragomirna, i-a făcut cadou moaşte ale acestui sfânt ţarului Rusiei. Deci este posibil ca o parte din moaşte să fi rămas aici şi o parte să fi fost dăruite ţarului. De asemenea, pictura originală din biserică, din 1609, îl înfăţişează pe acest mucenic, ceea ce ar arăta încă o dată legătura dintre moaşte şi mănăstire. De pe vremea comuniştilor şi până în 2001, moaştele au stat într-o raclă mică, în altar. Din anul 2000 s-au scos la închinare, iar din 2002 au fost aşezate sub un baldachin în biserică.

În racla de sub baldachin sunt fragmente de oase lungi - tibie sau femur şi „părticele” - firimituri de oase înglobate în ceară. La suprafaţă, chiar în capac este un fragment de os care poate fi atins.

Moaştele reprezintă corpul sau părţi din corpul unui sfânt canonizat. În tradiţia creştină, cu ocazia diverselor sărbători religioase, bisericile organizează pelerinaje ale moaştelor. De asemenea, la bisericile şi mănăstirile care deţin moaşte credincioşii vin în număr mare să se închine. Având în vedere că în ultimii ani au apărut în ţară şi „moaşte false”, Biserica a considerat necesar să întocmească o evidenţă clară a celor „reale” pentru că nu orice os expus într-un lăcaş de cult poate avea valenţe sfinte. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirile şi bisericile posesoare de moaşte, obligate să le „omologheze”.
 Vizualizări articol: 4180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Mănăstirile şi bisericile posesoare de moaşte, obligate să le „omologheze”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce zice biblia trimis de
(28 feb 2014, 12:11:42
23 Să nu faceţi dumnezei de argint şi dumnezei de aur, ca să-i puneţi alături de Mine; să nu vă faceţi alţi dumnezei.

Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.

19 Dacă vei uita pe Domnul Dumnezeul tău şi vei merge după alţi dumnezei, dacă le vei sluji şi te vei închina înaintea lor, vă spun hotărât azi că veţi pieri.

9 Tu ai făcut mai rău decât toţi cei ce au fost înaintea ta: te-ai dus să-ţi faci alţi dumnezei şi chipuri turnate ca să Mă mânii şi M-ai lepădat înapoia ta!

SPER CA MONITORUL SA LASE COMENTARIU!
1.1  RE: Ce zice biblia trimis de
(28 feb 2014, 12:13:58
Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea, şi împotrivirea nu este mai puţin vinovată decât închinarea la idoli şi terafimi. Fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, te leapădă şi El ca împărat.” - 1 Samuel 15:23
De aceea, preaiubiţii mei, fugiţi de închinarea la idoli. - 1 Corinteni 10:14
închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, - Galateni 5:20
De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli. - Coloseni 3:5
1.2  RE: Ce zice biblia trimis de
(28 feb 2014, 12:52:16
Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Ai vreun antidot la prostie?
1.3  RE: Ce zice biblia trimis de
(28 feb 2014, 19:25:47
da! PUNEREA MINTII LA COTRIBUTIE SI CULTURA! ( dar nu aia de ierburi )laughing . Cand vrei sa afli personal un raspuns corect ,cauti si il gasesti , dar cum zicea cineva mai sus ca lenea si plictiseala e mai buna , si pupatul moastelor cu speranta sa cada valiza de bani din cer..le place mai mult..
Ce sa ceri unui om care ii place sa vada OTV-ul? daca el mai mult nu stie..
2.   Păgânism trimis de
(28 feb 2014, 16:34:10
Practicile religioase bazate pe cultul moaștelor și sfinților aduc mai degrabă a păgânism și politeism decât a creștinism. Dar deh, sunt aducătoare da bani, așa că... Hai prostime la pupat moaște și bagă banu' fără număr!
3.   :)) trimis de
( 1 mar 2014, 01:50:37
urmeaza sa se faca si ITP-ul odata la 2 anilaughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei