Fabrica de seringi Genko Med Group Suceava se confruntă cu grave probleme financiare, datoriile către bugetul de stat, municipalitate şi salariaţi ridicându-se la aproape două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi). Prezentarea situaţiei financiare a societăţii a fost făcută în şedinţa de ieri a comisiei de dialog social care a avut loc la Prefectura Suceava, întâlnirea fiind organizată pentru a analiza problemele sesizate de sindicatul Romser cu privire la restanţele salariale către cei 72 de salariaţi ai SC Genko Med Group SRL.
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a precizat că pentru a obţine o imagine de ansamblu a cauzelor care au generat problemele cu plata salariilor angajaţilor fabricii de seringi, la şedinţa comisiei de dialog social au fost prezente, pe lângă reprezentanţii salariaţilor, ai sindicatului şi ai patronatului, şi conducerile Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Trezoreriei Suceava.
Sinescu a spus că în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că neîncasarea unor facturi pentru produsele livrate în valoare de aproximativ 1,35 de milioane de lei, dar şi eşecul derulării unui proiect de investiţii cu fonduri europene au dus la un blocaj al activităţii firmei şi la acumularea de datorii atât către bugetul de stat, cât şi către salariaţi.
Astfel, SC Genko Med Group SRL Suceava are în momentul de faţă datorii totale de 1,966 de milioane de lei, din care aproape 1,48 de milioane de lei reprezintă datorii la bugetul de stat, 112.390 de lei - sume restante la plată către Primăria Suceava, iar aproximativ 396.000 de lei reprezintă salariile restante care trebuie să fie plătite salariaţilor.
„Societatea este cu potenţial pentru că realizează produse necesare în sistemul sanitar, dar nivelul producţiei actuale nu asigură o funcţionare pe principii economice. Ne dorim să existe o perspectivă, o etapizare clară şi realistă a plăţii acestor salarii cu termene care să fie acceptate şi de sindicat”, a spus Sinescu.
El a mai adăugat că în urma discuţiilor de ieri s-a stabilit de comun acord ca în perioada imediat următoare să existe o întâlnire cu patronul italian al societăţii, să se încerce o reeşalonare a datoriilor societăţii către stat, precum şi stabilirea unui calendar clar al plăţilor către angajaţi, astfel încât fabrica de seringi să scape de datorii în termen de două luni.
Reamintim că în cursul zilei de joi, 20 februarie, aproximativ 30 de angajaţi ai SC Genko Med Group SRL Suceava au protestat în faţa Palatului Administrativ pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de patronatul italian, care nu le-a mai plătit salariile de şase luni.