Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava sărbătoreşte, în perioada 24 februarie – 2 martie, două decenii de existenţă a instituţiei de învăţământ patronate de marele povestitor, prilej cu care unitatea a pregătit o suită de manifestări aniversare în cadrul căreia se circumscriu concursuri, serbări şcolare, lansarea unei reviste aniversare etc.
Seria de evenimente dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la înfiinţarea celei mai tinere şcoli gimnaziale din municipiul Suceava a debutat, ieri, cu o întâlnire festivă ce a reunit foste cadre didactice, actuali profesori, absolvenţii mai multor promoţii, autorităţi locale şi judeţene.
Împlinirea a 20 de ani de activitate a fost un bun prilej pentru ca cei aflaţi astăzi la cârma instituţiei să-şi exprime recunoştinţa faţă de cei care s-au dedicat şcolii, dar şi o ocazie pentru a evidenţia realizările bifate de-a lungul timpului, realizări ce au fost evidenţiate şi într-un număr aniversar al revistei instituţiei.
Gânduri pentru şcoală
Manifestarea a fost moderată de prof. Dorina Murariu, director al unităţii de învăţământ, aceasta menţionând că, „la fiecare final de februarie - început de martie, şcoala noastră este în sărbătoare. Desigur, în acest an este o sărbătoare deosebită, ţinând cont că aniversăm 20 de ani. Sunt ani în care s-au obţinut rezultate bune, în care elevii noştri ne-au bucurat cu realizări frumoase, cu premii obţinute la concursuri, ani în care s-a muncit foarte mult”.
Aceasta a mai evidenţiat calitatea deosebită a celor 63 de cadre didactice ale şcolii, a punctat o serie dintre premiile şi distincţiile obţinute de elevi în cadrul olimpiadelor sau competiţiilor importante şi a amintit proiectele, parteneriatele şi activităţile cu însemnătate demarate de şcoală.
Din prezidiul manifestării a făcut parte şi prof. Constantin Mărgineanu, actualmente director al Casei Corpului Didactic Suceava, primul director al şcolii, cel care a stat la conducerea unităţii timp de 18 ani, care a preluat această şcoală de „la temelie”.
Vizibil emoţionat, acesta a povestit că „în 1994 am găsit câţiva oameni cu care am încercat să explicăm lumii întregi că e nevoie de o şcoală gimnazială în acest cartier”.
„Am muncit aici numai în trei schimburi şi mi-e dor de voi în fiecare zi. Ţin minte că la deschiderea de an şcolar erau ani în care oamenii nu încăpeau în curtea şcolii. Erau 4.000-5.000 de persoane, din care peste 3.000 de elevi”, a mai povestit Constantin Mărgineanu.
Scurt istoric
Şcoala „Ion Creangă” este cea mai tânără şcoală gimnazială din municipiul Suceava. „Actul de naştere” al instituţiei datează din 1 septembrie 1994. Cu toate acestea, aşa cum au reliefat reprezentanţii şcolii, aceasta a câştigat, în scurt timp, un loc de frunte între celelalte instituţii de învăţământ. Şcoala a funcţionat în primul ei an cu 43 de învăţători şi 12 profesori. În anul şcolar 1999-2000, în unitate erau 133 de cadre didactice şi învăţau 3.256 de elevi în 98 de clase.
În prezent, în şcoală învaţă 1.156 de elevi repartizaţi în 43 de clase.
De menţionat că Şcoala „Ion Creangă” este prima unitate de învăţământ din România care a primit titulatura de „Eco-şcoală”.
O săptămână plină de evenimente
Pe parcursul acestei săptămâni, şcoala va găzdui o serie de activităţi variate – ateliere de lucru, expoziţii de desene, lecţii deschise, workshopuri, întâlniri în cadrul unor parteneriate încheiate cu alte şcoli, competiţii sportive, concursuri şcolare, proiecţii de filme, sesiuni de dezbateri etc.