Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 25 feb 2014 - Anul XIX, nr. 44 (5553)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bilanţ

84 de şcoli sucevene ar putea fi închise în următorii şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, a anunţat în cursul zilei de ieri că 84 de şcoli din judeţ ar putea fi închise în următorii şase ani. Gheorghe Lazăr a făcut această afirmaţie la o întâlnire cu primarii suceveni care a avut loc la sediul Palatului Administrativ din Suceava, precizând că cele 84 de unităţi şcolare riscă să fie închise din cauza numărului prea mic de elevi. Lazăr a arătat că elevii care învaţă la aceste şcoli vor fi transportaţi cu microbuzele la cele mai apropiate unităţi şcolare. Şeful învăţământului sucevean le-a transmis primarilor că în cele 84 de şcoli nu merită să se investească foarte mulţi bani, „deoarece nu are rost”.

Pe de altă parte, Gheorghe Lazăr a declarat că în urma unei analize făcute împreună cu directorii unităţilor şcolare din judeţ a constatat faptul că „situaţia din şcoli nu este chiar aşa de tragică pe cât ni se prezintă ea”.

Lazăr a spus că 32,7% dintre şcoli au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce nu înseamnă că în celelalte unităţi şcolare nu există condiţii pentru o activitate corespunzătoare. Inspectorul-şef al IŞJ Suceava a subliniat că în mod normal, până la 1 septembrie 2014 ar trebui ca încă 229 de şcoli să obţină autorizaţiile sanitare. Gheorghe Lazăr i-a îndemnat pe primarii suceveni să îi sprijine pe directorii şcolilor pentru realizarea investiţiilor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare. „Cu alte cuvinte, dacă până pe 1 septembrie sunt avizate şi cele 229 de şcoli, înseamnă că aproape 61% de unităţi şcolare din judeţul Suceava vor avea autorizaţii sanitare”, a declarat Lazăr. El a subliniat că există unele şcoli care întrunesc toate condiţiile pentru a primi autorizaţie sanitară, însă aceasta nu poate fi eliberată din cauza unor probleme existente în localităţile în care funcţionează. El a dat ca exemplu şcoala din Bosanci, care are toate condiţiile pentru a primi autorizaţie sanitară, însă apa din comună nu este potabilă. Şeful învăţământului sucevean a mai adăugat că alte 88 de şcoli ar putea să obţină autorizaţii sanitare în următorii doi – patru ani.

 

Nechifor: O decizie cu privire la închiderea şcolilor va fi luată doar după consultarea populaţiei

Cu toate că şeful IŞJ Suceava a avertizat că 84 de şcoli vor fi închise, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul aceleiaşi întâlniri că o decizie în acest sens nu va fi luată exclusiv de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nechifor a explicat că deciziile legate de închiderea şcolilor vor fi luată doar după consultări cu primarii şi cu cetăţenii localităţilor în care funcţionează în momentul de faţă unităţile respective. „Vreau să avem un punct de vedere clar. Este înţelept să găsim fonduri pentru un număr de şcoli care nu mai au nici foarte mulţi elevi şi sunt la distanţe foarte mari? Mă întreb şi eu. Vă rog să fim pragmatici şi să decidem împreună dacă nu e mai înţelept să ne focalizăm pe centre şcolare mai mari, ţinând cont şi de actuala evoluţie a indicatorilor demografici din judeţul Suceava”, a fost mesajul lui Cătălin Nechifor către primari suceveni. El a spus că aceste şcoli ar putea fi închise doar după ce se vor găsi soluţii pentru a transporta elevii către şcoli autorizate şi care dispun de spaţii suficiente pentru învăţământ. În acelaşi timp, el a mai afirmat că 39 de şcoli din judeţul Suceava nu au condiţiile necesare pentru a primi autorizaţii sanitare, printre acestea numărându-se cele din localităţile Bobeica, Brodina de Sus, şi o şcoală gimnazială din Mitocu Dragomirnei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 84 de şcoli sucevene ar putea fi închise în următorii şase ani.
 Vizualizări articol: 3391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 4 voturi
84 de şcoli sucevene ar putea fi închise în următorii şase ani2.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ATENTIE trimis de
(25 feb 2014, 19:35:19
84 scoli inseamna: sute de locuri de munca desfiintate, supraaglomerarea elevilor in clase (la ora actuala sunt clase cu 30-40 elevi in loc de 17-20), parintii elevilor din clasele mici sau gradinite nu-si trimit copii cu masina scolii (voi v-ati trimite copilul de 3-4 ani cu masina scolii) si ar mai fi multe de spus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei