Joi, 20 februarie, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava a găzduit prima activitate din proiectul „Suceava – râul care ne leagă”, proiect ce îşi propune să tragă un semnal de alarmă pentru rezolvarea problemelor de mediu existente în bazinul hidrografic al râului Suceava, reevaluarea potenţialului acestui râu şi conştientizarea elevilor cu privire la importanţa acestuia.
Intitulată „Împreună învățăm să prețuim apa”, activitatea de joi a adus în jurul unei mese rotunde partenerii din acest proiect, animați de aceeași dorință de a sensibiliza comunitățile locale și de a implica mai mult autoritățile în păstrarea calității mediului din bazinul râului Suceava. Specialiștii prezenți au oferit informații despre calitatea apelor râului, despre legislația europeană, despre consecințele aplicării în exces a îngrășămintelor chimice și, nu în ultimul rând, despre cum poate fi valorificat potențialul turistic al acestui bazin hidrografic.
Parteneri în proiect și de discuții au fost Anca Cojocaru - Sistemul de Gospodărire a Apei Suceava, ing. Iluță Cocriș - Agenția de Protecția Mediului Suceava, prof. dr. Constantin Cocerhan - Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, prof. Camelia Bolohan și Alexandra Cardașim - Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava, prof. Cătălin Huțu - director al Școlii Gimnaziale Salcea, elevi ai colegiilor și școlilor mai sus amintite.
Cu acest prilej a fost prezentată și pagina web realizată pentru a găzdui informațiile despre proiect, dar și prezentarea PowerPoint „Resursele turistice ale Bazinului Sucevei”, un studiu bine documentat care evidenţiază ceea ce pot oferi aceste locuri – peisaje deosebite, oameni și locuri pline de istorie.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Tehnic „Al.I. Cuza”, „înainte de a stabili pașii de urmat în acest parteneriat, elevii colegiului nostru ne-au prezentat ceea ce ei au făcut deja, încă din vremea în care erau elevi ai Școlii Gimnaziale Salcea. Cei prezenți au fost impresionați de modul în care o comunitate mică, cea de la Prelipca, a înțeles că o relație prietenoasă cu natura este în avantajul ei și cum, an de an, localnicii au plantat puieți în lunca râului convinși fiind că așa se naște pădurea, iar terenurile lor nu vor mai cădea pradă apelor învolburate ale râului”.
În încheiere a fost anunțată cea de a doua activitate din proiect, „Anotimpurile râului” – un concurs de fotografie adresat elevilor din școlile partenere, care se va desfășura între 1 şi 15 martie.