Intenția firmei de salubrizare Rosal de a face o investiție de aproximativ 750.000 de euro, de modernizare a sistemului de colectare a deșeurilor menajere, prin implementarea unui sistem de buncăre îngropate, în 60 de locații din municipiul Suceava, este contestată de una dintre principalele firme concurente de pe piața locală, Diasil.
O adresă oficială în acest sens a fost deja depusă la secretariatul Consiliului Local Suceava, spre a fi discutată în paralel cu propunerea Rosal de realizare a investiției, în schimbul prelungirii contractului cu 17,5 ani (patru ani pentru implementarea sistemului de colectare, 13,5 ani pentru amortizarea investiției).
„Prelungirea contractului Rosal pe o perioadă de 17,5 ani este ilegală şi discriminatorie, iar în acest mod se instaurează monopol pe acest serviciu în municipiul Suceava pe o mare perioadă de timp”, consideră Anton Curelariu, managerul societăţii de salubrizare Diasil.
Printre argumentele aduse de cei de la Diasil se numără faptul că investiția propusă de Rosal poate fi realizată de orice operator de salubrizare, dacă este impusă de autoritatea locală în documentația de atribuire a acestui serviciu, și faptul că doar o mică parte a populației s-ar bucura de beneficiile containerelor îngropate, pentru că numărul actual de amplasamente și de containere din oraș este mult mai mare decât oferta de 60 de locații modernizate.
„În municipiul Suceava, numai la blocuri sunt 250 de puncte de colectare și 450 de containere de gunoi menajer, la care se mai adaugă și 5.000 de case de la care trebuie ridicat gunoiul. Cum beneficiază tot orașul de 60 de puncte de colectare a gunoiului, din care numai un container din patru va fi de menajer, dacă se respectă legislația de colectare selectivă?”, a precizat Anton Curelariu, care vede ca soluție modernizarea sistemului de colectare la nivelul întregului municipiu.
Diasil consideră ilegală prelungirea contractului cu Rosal pe 17,5 ani, deoarece acesta a fost întocmit pe o lege care permite prelungirea sa pe maxim patru ani, pe când solicitarea acestora pornește de la o altă lege, apărută ulterior.
„Legea serviciilor de salubrizare a localităţilor nr. 139/2002 pentru aprobarea OG 87/2001 permite prelungirea contractului pe o perioadă cel mult egală cu jumătate din durata inițială a contractului, care a fost semnat în aprilie 2007 pe o perioadă de opt ani, ceea ce ar însemna încă patru ani, nu 17,5, cum solicită Rosal. Contractul de la Târgu Jiu, care a fost încheiat în septembrie 2007, pe care îl dau ca exemplu cei de la Rosal, este făcut pe altă lege, 101/2006, de salubrizare a localităţilor, care a intrat în vigoare în mai 2007 și a abrogat Legea nr. 139/2002”, spune directorul Diasil, care, în adresa trimisă Consiliului Local atrage atenția asupra faptului că prin prelungirea contractului cu actualul operator „ni se încalcă nouă și altor eventuali ofertanți dreptul de a participa la procedurile de atribuire a contractului de salubrizare”.
Nu în ultimul rând, Diasil și-a exprimat intenția a ataca în instanțele de contencios administrativ o eventuală prelungire a contractului cu Rosal, în baza propunerii acestora de a amenaja 60 de puncte subterane de colectare a deșeurilor menajere.