În urma apariţiei în ediția de vineri a „Monitorului de Suceava” a materialului despre tânărul amendat cu nu mai puțin de 1.000 de lei, după ce a reclamat la 112 tăierea unor copaci în centrul municipiului Suceava, conducerea poliției județene a dispus efectuarea unei anchete interne în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a transmis ieri că, „având în vedere importanţa colaborării între instituţii şi societatea civilă şi necesitatea delimitării clare a abuzurilor în apelarea 112 de utilitatea sesizării cu bună intenţie a faptelor antisociale, conducerea IPJ Suceava a dispus de îndată verificări în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor în care s-a produs evenimentul, precum şi cu privire la modul de acţiune al organului constatator de poliţie”.
Verificările în acest caz vor fi efectuate de cadrele Biroului de control intern din cadrul poliţiei judeţene.
În cazul în care se va considera că poliţistul care l-a amendat pe tânărul în cauză, Radu Babei, a greşit, agentul respectiv va fi sancţionat disciplinar.
Cu toate astea, în această situaţie, Radu Babei va rămâne în continuare cu amenda primită, putând să o anuleze doar în instanţă.
De ce l-a amendat poliţistul
Aşa cum vă informam în ediţia de ieri, Radu Babei a sunat la 112 joi, în jurul orei 13.40, după ce a observat pe strada Ciprian Porumbescu, în zona centrală a municipiului Suceava, mai multe persoane care tăiau copaci din faţa blocurilor, iar parte din materialul lemnos era încărcat într-un autoturism Matiz. Tânărul a sesizat şi faptul că respectivii ascultau muzică la radioul vehiculului, la un volum ridicat.
La faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie de la Ordine Publică, ce a constatat că cele reclamate nu se confirmă. Muzica dată prea tare de care vorbea tânărul nu se auzea, iar cei care tăiau copacii erau muncitori de la primărie, autorizaţi să toaleteze arborii respectivi pentru a se preîntâmpina ruperea accidentală a unor ramuri şi rănirea cetăţenilor.
În aceste condiţii, unul dintre poliţişti i-a spus tânărului că a apelat abuziv numărul de urgenţă 112 şi ca atare l-a sancţionat contravenţional.
Amenda pentru apelare abuzivă la 112 este între 500 şi 1.000 de lei, însă, din motive ştiute numai de poliţistul în cauză, acesta i-a aplicat tânărului valoarea maximă, 1.000 de lei.
“Eu nu m-am dus la cei care tăiau copacii să le cer actele, am sunat la 112, aşa mi s-a părut firesc. Altă dată însă nu mai sun, indiferent ce s-ar întâmpla!”, era revoltat Radu Babei.
„Dar ce, vreţi să-mi cer scuze de la voi acum?”
Pe de altă parte, există martori care susţin că poliţiştii au fost şi iritaţi de atitudinea tânărului, care i-a luat la rost când aceştia i-au spus că nu se confirmă sesizarea lui şi se află în situaţia apelării abuzive. „Dar ce, vreţi să-mi cer scuze de la voi acum?”, le-ar fi pus tânărul agenţilor de Ordine Publică.
Chiar şi în acest condiţii, nu se justifică aplicarea sancţiunii de 1.000 de lei, mai ales că intenţia lui Radu Babei nu a fost aceea de a-i induce în eroare pe poliţişti, ci doar de a sesiza o posibilă faptă penală sau contravenţională pe care a observat-o mergând pe stradă.
Rămâne de văzut în urma verificărilor poliţiştilor de la Control Intern şi cât de legală era încărcarea materialului lemnos în acel Matiz, proprietate personală a unuia dintre cei care desfăşurau activităţile de toaletare a acelor copaci.
Peste 80 de infracţiuni grave, sesizate prin 112 în ultimele trei săptămâni
Subcomisarul Ionuţ Epureanu a explicat vineri, într-un comunicat remis mass-media, că poliţiştii suceveni încurajează cetăţenii să apeleze, cu respectarea normelor legale, numărul de urgenţă 112.
“Colaborarea dintre poliţie şi cetăţeni, comunicarea şi realaţionarea permanentă duc la obţinerea unor date şi informaţii importante pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, dar şi pentru identificarea autorilor infracţiunilor şi crearea climatului de siguranţă socială”, se arată în comunicatul trimis de Biroul de Presă al IPJ Suceava.
Ionuţ Epureanu a explicat că poliţia recepţionează zilnic zeci de apeluri 112 prin intermediul cărora sunt sesizate fapte antisociale, în multe din cazuri informaţiile furnizate de cetăţeni ducând la identificarea infractorilor şi la dispunerea măsurilor legale.
Purtătorul de cuvânt a dat şi câteva date statistice din analiza apelurilor recepţionate în acestă lună: „Numai în ultimele trei săptămâni, prin 112 au fost semnalate peste 80 de infracţiuni grave (agresiuni, furturi, distrugeri, ameninţări, dispariţii de persoane). Pe lângă acestea sunt înregistrate alte sute de apeluri prin care se sesizează fapte mai puţin grave sau care nu sunt de natură infracţională. În urma apelurilor prin 112 privind infracţiuni grave, în baza sesizărilor prompte ale cetăţenilor şi a informaţiilor furnizate de aceştia au fost identificate nu mai puţin de 55 de persoane care sunt în prezent cercetate penal pentru săvârşirea unor infracţiuni contra patrimoniului sau contra integrităţii fizice şi vieţii persoanelor”.
Peste 30.000 de apeluri, luna trecută, la 112 Suceava
La Suceava, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost operaţionalizat încă din 2005.
Dintre zecile de mii de apeluri care se înregistrează lunar la Serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă - 112, marea majoritate sunt apeluri false ori cazuri care nu reprezintă o urgenţă.
În luna ianuarie a.c., potrivit statisticilor, la 112 Suceava s-au primit 30.362 de apeluri, dintre care doar aproximativ 12.000 au fost direcţionate către Poliţie, Ambulanţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmi.
(22 feb 2014, 11:37:35
Cel care a apelat serviciul 112 a spus ca in zona se fac taieri,nu a spus ca cei de la primarie nu au acte necesare.
Datoria de verificare era a agentului.
Daca eu vad o persoana care sare in curtea unui vecin si sun la 112 iar la sosirea politiei se constata ca persoana care sare gardul e chiar proprietarul .. eu sunt amendat ptr apel abuziv?