Noua legislaţie penală intrată în vigoare la începutul acestei luni prevede printre noutăţile apărute şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei, o procedură legislativă menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un timp cât mai scurt.
Practic, este un acord între procuror şi inculpat, după punerea în mişcare a acţiunii penale, prin care cel acuzat îşi recunoaşte vinovăţia, de faţă cu un avocat, şi acceptă încadrarea faptei făcută de către procuror, precum şi cuantumul pedepsei şi forma de executare a acesteia.
Primul acord de acest gen a fost încheiat zilele trecute într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, inculpatul fiind un tânăr cercetat pentru vătămare corporală, anterior condamnat pentru omor, în timpul minoratului.
Ieşit din închisoare după ce a ispăşit o pedeapsă pentru omor, i-a rupt mandibula unui tânăr
Petrică Cornea, în vârstă de 22 de ani, din oraşul Liteni, era cercetat pentru vătămare corporală, după ce pe data de 26 ianuarie a.c., în jurul orei 3.00, l-a bătut pe un tânăr din aceeaşi localitate, Ionuţ R., în vârstă de 23 de ani, acesta din urmă ajungând la spital cu mandibula fracturată, necesitând pentru vindecare între 45-50 de zile de îngrijiri medicale.
Din informaţiile furnizate de poliţie, cei doi tineri au ieşit de la o discotecă din Liteni, iar la scurt timp Petrică Cornea l-a lovit puternic cu pumnul în zona feţei pe tânărul de 23 de ani, după care a fugit de la faţa locului.
Acelaşi Petrică Cornea a fost mai condamnat în 2008, pe vremea când era minor, la şapte ani şi jumătate de închisoare, după ce, împreună cu alţi indivizi, a omorât un tânăr în bătaie.
S-a întâmplat în noiembrie 2007, în staţia CFR din Liteni, victima având 26 de ani, iar Petrică Cornea, la vremea respectivă, 17 ani. Împreună cu fratele său şi un alt tânăr din Liteni, Petrică Cornea a atacat victima şi a bătut-o cu sălbăticie cu pumnii şi picioarele. Tânărul de 26 de ani a murit în maşina poliţiştilor, care au decis să-l transporte la cel mai apropiat spital, întrucât ambulanţa întârzia să apară.
Condamnatul a fost eliberat din penitenciar în noiembrie 2013, cu un rest de pedeapsă de 566 de zile.
Având în vedere trecutul infracţional al lui Petrică Cornea, procurorii au cerut în noul dosar arestarea preventivă a acestuia, măsură însuşită de judecători pe data de 29.01.2014, Cornea fiind şi astăzi închis într-o celulă de la subsolul poliţiei judeţene.
Pedeapsa stabilită cu procurorul şi avocatul
Adus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, tânărului i s-au adus la cunoştinţă drepturile sale, printre care şi cel de a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care procurorul de caz, după consultarea cu procurorul ierarhic superior, îi poate comunica pedeapsa aleasă de magistrat, iar dacă este de acord cu cuantumul stabilit, pot încheia acel acord, scurtând astfel procesul în faţa judecătorilor şi, de ce nu, având şanse să scape cu o condamnare mai uşoară decât cea care i s-ar putea aplica de către instanţele judecătoreşti.
Petrică Cornea a acceptat şi, în prezenţa obligatorie a unui avocat, aşa cum cere legislaţia, au discutat despre pedeapsa pe care procurorul de caz a stabilit că ar trebui să o primească inculpatul.
Verdictul, încuviinţat de către Petrică Cornea, a fost următorul: trei ani şi patru luni de închisoare cu executare (n.r. - pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este de la 6 luni la 5 ani).
Dosarul a fost înregistrat la sfârşitul acestei săptămâni la Judecătoria Suceava, teoretic fiind nevoie de un singur termen pentru condamnarea definitivă a tânărului din Liteni.
Ce spune legea: instanţa poate respinge acordul dacă pedeapsa este prea blândă
Potrivit noului Cod de procedură penală, numai inculpaţii majori pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi doar acei inculpaţi cercetaţi pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.
Această procedură se poate lua în discuţie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie în formă scrisă, iar procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii care au acceptat această soluţie.
După încheierea acordului, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi îi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
În cazul în care instanţa constată că acordul nu a fost întocmit corespunzător, judecătorii dispun acoperirea omisiunilor în cel mult cinci zile şi sesizează în acest sens conducătorul Parchetului care a emis acordul.
Trebuie precizat că instanţa de judecată poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei dacă constată că nu sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege sau dacă apreciază că soluţia acordului (pedeapsa) este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. În acest caz, dosarul este trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
(22 feb 2014, 22:14:22