Aproximativ 30 de salariaţii ai fabricii de seringi Genko-Med Group Suceava au venit, ieri după-amiază, în faţa Prefecturii cu pancarte şi fluiere pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de patronatul italian al firmei, care nu le-a mai plătit salariile celor 72 de angajaţi încă din luna septembrie. Oamenii ne-au spus că primele probleme cu plata salariilor au început să apară din anul 2012, imediat după ce firma a ieşit de sub tutela AVAS, dar proprietarul firmei i-a amăgit cu promisiuni, că sunt doar disfuncţii temporare, care se vor remedia. În timp, însă, problemele nu s-au rezolvat, ci s-au agravat. De la întârzieri de una, două săptămâni s-a ajuns la o lună, două, iar acum, la jumătate de an restanţă la plata drepturilor salariale. Asta în ciuda faptului că există comenzi, oamenii lucrează program normal, de opt ore pe zi, iar anul trecut firma a obţinut locul I pentru „performanţă şi productivitate” în 2012, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie.
Situaţia este şi mai dramatică în cazul salariaţilor care au singuri copii în întreţinere sau în cazul în care ambii soţi lucrează la Genko-Med Group. La familia Poteraş, de exemplu, soţul lucrează în fabrică de peste 20 de ani. În urmă cu şapte ani, s-a angajat aici şi soţia. Aceasta ne-a spus că disperarea i-a scos în stradă. Au doi copii la şcoală, datorii la întreţinere, la plata facturilor la energie şi efectiv nu se mai pot descurca. La fel de greu este şi pentru Doiniţa Dumitriu, care a lucrat în această întreprindere de pe vremea fostei IFA, din 1979, alături de soţul ei. Acum este văduvă, are rate la bănci şi plânge când este întrebată cum se descurcă.
Patronul italian, convocat la comisia de dialog social
O altă salariată, Tatiana Lazăr, ne spune că înainte de Crăciun a primit pe post de leafă restantă suma de 200 de lei. Are mai mult noroc decât colegii săi, deoarece soţul ei lucrează în altă parte, dar numai salariul acestuia este insuficient pentru întreţinerea celor patru membri ai familiei. Printre protestatari au fost şi câţiva adolescenţi, copii ai angajaţilor care au venit să-şi susţină părinţii.
Preşedinta sindicatului ROMSER, Mioara Mamciuc, ne confirmă că firma are comenzi pentru seringile şi materialele de sutură pe care le produce, majoritatea din Italia, însă banii din vânzarea lor nu mai ajung la cei care muncesc. Ajunşi la limita răbdării, sindicaliştii au dat patronatul în judecată şi ieri au avut primul termen la proces. Tot ieri, Mioara Mamciuc, împreună cu câţiva colegi, a avut o întâlnire cu prefectul de Suceava, Florin Sinescu, şi i-a prezentat situaţia dramatică a salariaţilor de la Genko-Med Group. După întrevedere, Sinescu ne-a declarat că este vorba despre nerespectarea contractului colectiv de muncă şi că Inspectoratul Teritorial de Muncă va începe imediat un control. De asemenea, marţi, 25 februarie, se va întruni comisia de dialog social, la care va fi convocat şi proprietarul firmei pentru a da explicaţii în legătură cu ceea ce se întâmplă la Genko-Med Group. „Trebuie să găsim soluţii de rezolvare rapidă a situaţiei, este vorba despre munca oamenilor şi de banii care li se cuvin”, a declarat prefectul Sinescu.
Acesta a mai precizat că ieri a fost prima oară când a fost informat despre greutăţile cu care se confruntă angajaţii Genko-Med Group.
(21 feb 2014, 19:11:50