Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Botoșani au venit ieri la Suceava, pentru a face o percheziție la un individ suspectat că face parte dintr-o grupare infracțională specializată în comiterea de infracțiuni prin metoda „accidentul”.
În total, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române, au fost două percheziții, una în județul Suceava, la Fundu Moldovei, și una în județul Galați, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în înşelăciuni prin telefon.
“Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi apelat mai multe victime pe care le-ar fi informat că sunt reprezentanţi legali ai rudelor lor, iar că acestea ar fi fost implicate în accidente de circulaţie şi au nevoie de bani. Pentru obţinerea banilor, membrii grupării ar fi motivat că sumele sunt necesare pentru intervenții medicale urgente, pentru onorarii ori pentru acoperirea unor pagube produse prin aceste presupuse accidente”, se arată în comunicatul poliției.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, subcomisarul Daniela Gheoghiescu, verificările anchetatorilor acestui dosar s-au extins, în județul Suceava, şi în zona Rădăuți, unde ar fi fost identificați alți suspecți implicați în acest gen de înșelăciuni.
În paralel cu aceste percheziții, a explicat subcomisarul Gheorghiescu, s-au făcut verificări și în Penitenciarul Iași.
Ultima victimă, săptămâna trecută
La noi în județ, ultima escrocherie prin metoda „accidentul” a avut loc joia trecută, când o bătrână în vârstă de 74 de ani, din localitatea Sf. Ilie, comuna Şcheia, i-a dat unui necunoscut toţi banii şi bijuteriile din casă, după ce a fost păcălită prin telefon că fiul ei a provocat un grav accident rutier şi are nevoie urgentă de bani pentru a se împăca cu familia victimei.
Un fals avocat i-a comunicat telefonic septuagenarei că trebuie să facă rost urgent de suma de 7.000 de lei, pentru a-l scăpa pe fiul ei de puşcărie, banii fiind necesari pentru a se împăca cu rudele femeii pe care a accidentat-o.
De asemenea, „avocatul” i-a cerut să nu închidă telefonul şi să nu anunţe pe nimeni, pentru că ar risca să strige înţelegerea cu familia victimei.
Mai mult, aşa-zisul avocat i-a cerut bătrânei adresa, spunându-i că în scurt timp va ajunge la ea secretarul său, pentru a lua banii.
Ileana C. a crezut tot şi, disperată să-şi scape fiul de belele, i-a dat unui necunoscut, care a venit la ea la poartă cu o dubiţă albă, toate economiile ei, aproximativ 3.000 de lei, precum şi mai multe bijuterii din aur pe care le avea prin casă (un lănţişor, două verighete, un medalion şi o pereche de cercei).
La nivelul județului, în ultimul an au fost înregistrate zeci de înșelăciuni cu acest mod de operare.