Municipalitatea suceveană ar trebui să facă lucrări de aproximativ 57 de milioane de euro pentru a moderniza sistemul de termoficare al oraşului şi să reducă din pierderile mari din sistem.
Aceasta este concluzia studiului de oportunitate realizat de „ATH Energ” Bucureşti, pentru licitaţia de delegare a serviciului de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ.
„Pierderile pe reţelele din Suceava în perioada 2010 – 2013 sunt de 32,68%, de la 50% - 52% cât erau înainte. Tot este foarte mult, pentru că trebuie să ajungem undeva la 15% - 20%, cât sunt prevăzute în standarde. Pentru asta trebuie făcute investiţii masive”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Conform studiului, în perioada 2006 – 2013 au fost făcute investiţii de 25 de milioane de euro în reţeaua de termoficare, din care 57% de la stat şi 43% de la bugetul local.
„Necesarul de investiţii este de 57 de milioane de euro pentru a finaliza modernizarea sistemului, inclusiv celelalte 21 de puncte termice care trebuie să fie modernizate şi reţelele secundare, pe care nu prea s-a intervenit în cadrul investiţiilor anterioare. Discutăm de mulţi kilometri de reţea”, a adăugat edilul sucevean, care consideră că la licitaţie costurile vor fi mult reduse.
Investiţiile în termoficarea oraşului, o problemă de voinţă politică
Administrarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice la nivelul municipiului Suceava ar putea fi făcută fie prin gestiune directă, de către o unitate din subordinea primăriei, fie prin gestiune delegată, prin atragerea investitorilor privaţi.
„Pe gestiune directă e aproape imposibil să mergem, pentru că nu putem angaja personal la primărie care să se ocupe de această activitate, iar dacă s-ar face o nouă societate, aceasta trebuie să fie dotată, autorizată şi să meargă la licitaţie, unde s-ar putea să nici nu câştige”, a precizat Lungu, care susţine varianta atribuirii contractului, prin licitaţie, unui operator privat.
„Cea mai bună soluţie este delegarea acestui serviciu, mai ales că putem interesa operatorul privat să intre în parteneriat cu primăria, pentru a suporta o parte din aceste investiţii”, a adăugat primarul Sucevei, care speră ca aceste lucrări de mare amploare să poată fi făcute din fonduri europene.
Pentru că strategia municipalităţii în privinţa acestui serviciu public, care se adresează unui număr de peste 22.000 de familii din Suceava, trebuie decisă acum, este nevoie ca hotărârile să fie luate de comun acord între toate părţile cu putere de decizie.
„Pentru că este vorba de voinţă politică, voi avea discuţii cu toţi preşedinţii partidelor politice, de la putere şi din opoziţie, dar şi cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul, să găsim un consens, să ne convingem ce este mai bine pentru municipiu, deoarece căldura sucevenilor este o problemă care trebuie să preocupe toate partidele politice”, a spus Ion Lungu.
Studiul de oportunitate privind gestionarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din 27 februarie.
(20 feb 2014, 12:53:00