Peste 500 de oameni, purtând cu mândrie costumele populare, scoase din lada cu zestre a părinţilor sau bunicilor, s-au reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Căminul Cultural din localitatea Botoşana, unde au participat la Balul gospodarilor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Botoşana, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Vatra Satului. Încântat de numărul mare de oameni care au răspuns pozitiv invitaţiei de a participa la acest eveniment al comunităţii, primarul comunei Botoşana, Ion Ghiaţă, a declarat că „oamenii din Botoşana nu numai că vin şi îşi etalează costumele populare, care sunt nişte opere de artă, ci participă la un act de cultură”.
Interpreţi şi dansatori de elită
Balul gospodarilor a reunit artişti cunoscuţi, Adriana Bucevschi, Nicoleta Hafiuc, Bianca Ciubotaru, Manuela Pohoaţă, Alexandru Brădăţan, care au fost acompaniaţi de Trupa Rekord. Nu au lipsit de la petrecere nici dansatori de elită. Publicul a aplaudat eleganţa mişcărilor, armonia, vigoarea şi dragostea de viaţă, ce au fost puse în evidenţă de dansatori de la Ansamblul artistic studenţesc “Arcanul” USV, Ansamblul “Doina Carpaţilor” din Iaşi, Ansamblul “Florile Bucovinei” din Rădăuţi, dar şi de la ansamblurile artistice din Sfântu Ilie, Botoşana, precum şi din alte localităţi din zonă, acompaniaţi de tarafuri şi instrumentişti de valoare. Manifestarea culturală a adus în sala neîncăpătoare de această dată, alături de gazde, gospodari “unul şi unul” din localităţile Sfântu Ilie, Şcheia, Suceava, Cajvana, Grăniceşti, Cacica, Pârteşti, Arbore, Comăneşti, Valea Moldovei, Mihoveni, Stroieşti, Poieni Solca. Au fost prezenţi şi tineri studenţi din Cluj, veniţi în vizită la colegii lor.
Evenimentul a fost realizat şi prezentat de Călin Brăteanu.
La Balul gospodarilor de la Botoşana a fost prezent şi maestrul coregrafViorel Vatamaniuc. Aflat la Suceava pentru pregătirea dansatorilor din cadrul Ansamblului „Arcanul” USV, oaspetele de onoare al balului, maestrul coregrafViorel Vatamaniuc, în vârstă de 82 de ani, a exclamat, entuziasmat: “Am trăit s-o văd şi pe asta!”
Mulţi tineri, „gătiţi” în straie populare, au preferat să înlocuiască discoteca cu balul
Lidia Loredana Seserman, membră a Asociaţiei Culturale Vatra Satului, ne-a spus că „îmbrăcaţi în straie populare, redescoperite în lada cu zestre a bunicilor sau ţesute la comandă de femeile locului, oamenii au adus tradiţia în actual, prin portul popular, prin paşi de dans, prin hore, dragoste de neam şi voie bună. Unii bătrâni spun că Balul gospodarilor, organizat de câţiva ani în localitatea suceveană Botoşana, întrece chiar frumuseţea horelor sătești de odinioară, jucate în case ţărăneşti, la şezători sau pe plaiuri înverzite”.
Ea a completat că la eveniment au participat foarte mulţi tineri, „gătiţi” în straie populare, tineri care au preferat să înlocuiască discoteca cu balul. După cum au spus organizatorii, „privită de sus, lumea satului alcătuieşte un <penaj> viu de culori, un <câmp cu flori> dominat de albul pur al cămăşilor ce fac parte din costumul popular, de fete mândre şi feciori. De sus, se vede o lume uniformizată, a culorilor şi a demnităţii ţărăneşti. Dorinţa bătrânilor de a transmite celor tineri obiceiurile şi portul popular a fost îndeplinită şi anul acesta”.