Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 feb 2014 - Anul XIX, nr. 39 (5548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

Nuntă tradiţională

Au înlocuit rochiile luxoase şi costumele de firmă cu straiele bunicilor, iar limuzina cu sania trasă de cai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru mulţi dintre noi, nunta reprezintă, pe drumul existenţei, momentul cel mai important, reperul major, care trebuie trăit după cum fiecare a visat. O tânără din comuna Baia, Marcela-Paula Dobra (Amariei, înainte de căsătorie), şi soţul ei, Ionuţ Cosmin Dobra, din Arad, au ales să-şi unească destinele după vechile obiceiuri trăite şi de bunicii lor, înlocuind nunta pompoasă cu una simplă, dar plină de semnificaţii, de emoţii, de frumos, de pitoresc, de firesc, de trăire românească, în adevăratul sens al cuvântului.

Au renunţat la rochii luxoase, strălucitoare, costume de firmă, de la case de modă renumite, ale căror etichete dau „greutate” unor ceremonii, în opinia unora, şi au îmbrăcat costume populare. Nu au ales o limuzină pentru a ajunge la biserică, ci o sanie trasă de cai. Având în vedere că fericitul eveniment a avut loc pe 9 februarie, într-o zi cu mult soare, dar şi multă zăpadă, tinerii au găsit în bătătura casei părinţiilor miresei doi cai şi o sanie, pe care au împodobit-o frumos cu covoare ţesute de bunica Paulei, au pus şi prosoape după gâtul cailor şi, cu tot alaiul, au pornit spre biserică.

O singură rugăminte au avut tinerii însurăţei, ca invitaţii să poarte ceva tradiţional, un batic, o ie, un suman, orice, pentru că şi-au dorit ca cei care le vor fi alături, în cea mai importantă zi din viaţa lor, să se bucure, împreună cu ei, de farmecul unei nunţi în stil tradiţional, din care nu putea lipsi costumul popular.

 

Naşa le-a propus mirilor o nuntă în costume populare

Multe amintiri frumoase din ziua nunţii, dar şi de dinaintea acestui moment special din viaţa ei, a avut amabilitatea să ne povestească Paula, absolventă a Facultăţii de Sociologie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, şi a cursurilor masteratului Probaţiune, mediere şi asistenţă socială a victimelor infracţiunilor, din cadrul aceleiaşi universităţi.

Pe soţul ei, Cosmin, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, l-a cunoscut în toamna anului trecut, pe când acesta se afla în vizită la rudele din Moldova, după 15 ani.

„Naşa noastră, Irina-Nicoleta Ciofu, a ţinut neapărat ca noi doi să ne cunoaştem şi a făcut posibilă întâlnirea. Încă din momentul în care ne-am văzut, am simţit că ne cunoaştem de-o viaţă. Poate sună a clişeu, dar nu şi în cazul nostru. Acesta a fost primul pas spre ceea ce a urmat”, ne-a povestit Paula.

Ea ne-a spus că nimic nu este întâmplător, „nimic nu e fără voia lui Dumnezeu, astfel că, de Crăciun, Cosmin m-a cerut de soţie şi am hotărât să ne căsătorim cât mai curând. Ne-am dorit foarte mult ca cei care au prilejuit întâlnirea noastră să ne fie părinţi spirituali. În momentul în care i-am rugat să ne fie naşi, preoteasa, naşa noastră, a venit cu o idee minunată, şi anume să ne căsătorim în costume populare. Iubind portul tradiţional, considerând că acest lucru ne reprezintă pe noi, ca oameni şi ca popor, am îmbrăţişat cu drag această idee. Chiar am mărturisit că îmi doream acest lucru, să port mândrul costum popular şi să cinstesc priceperea şi dăruirea oamenilor satului, care nu au încetat să slujească rădăcinile”, ne-a povestit, cu emoţie, tânăra din Baia.

 

Nuntă... fără stres

Pentru ca totul să fie cu iz tradiţional, naşul – părintele Gabriel Ciofu, preot la Biserica „Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” - Baia 4, le-a propus tinerilor să oficieze şi cununia religioasă într-un loc special, „într-un loc în care întâlnirea cu Dumnezeu e trăită la maximă intensitate, la Mănăstirea Râşca, un pilon al Ortodoxiei”, după cum ne-a mărturisit Paula, completând că, „în toată acea perioadă premergătoare nunţii, nici măcar un gând nu şi-a făcut prezenţa, cum că aş fi vrut ca acest eveniment unic din viaţa noastră să fie trăit altfel”.

După sărbătorile de iarnă, tinerii s-au întors la Arad, unde a avut loc cununia civilă. Pregătirile din Moldova, de acasă, de la Baia, au decurs într-un mod firesc, îşi aminteşte Paula. Mirii nu îşi doreau nimic extravagant, ci o nuntă aşa cum bunicii lor au avut, de aceea au ales lucruri simple, dar delicate. „Mărturisesc că, în acea perioadă, eram cuprinsă de o multitudine de sentimente de mulţumire, de împlinire şi nici măcar o secundă nu am fost încercată de stresul cu care se confrunta miresele actuale. Totul era atât de normal şi firesc şi aşteptam momentul cu nerăbdare”, ne-a mai povestit Paula.

 

Mireasa a purtat pe cap o coroniţă din bumbişori

Paula şi Cosmin nu şi-au creat nici un scenariu pentru nuntă. O parte dintre costumele îmbrăcate de mireasă şi de naşă au fost împrumutate de la bunicile din sat, iar o altă parte au fost din lada de zestre a naşei. După ce a văzut costumele populare, Paula ne-a spus că nu a fost preocupată de cum o să-i stea ia sau catrinţa, absolut nimic, doar o făcea fericită faptul că în biserică, în faţa lui Dumnezeu, ea şi alesul inimii ei vor purta aceleaşi straie ca strămoşii lor. Naşul mirilor a purtat o ie cu semnificaţie, ie pe care a purtat-o bunicul dumnealui, în ziua nunţii acestuia.

Nu a lipsit nici momentul gătitului mirelui şi miresei, sub atenta supraveghere a naşilor, care, după obiceiul bunicilor, s-a făcut în „camera bună” a familiei miresei, în termeni moderni – sufragerie. În mediul rural, „camera bună” este cea mai curată şi cea mai frumoasă, iar gătitul miresei s-a petrecut lângă peretele estic, cel pe care sunt amplasate icoanele.

Dacă multe mirese din ziua de azi aleg diademe scumpe, voaluri din mătăsuri aduse de la Paris, Paula a purtat pe cap o coroniţă din flori naturale, care în termeni populari se numesc bumbişori. „Am căutat flori care să se asemene cât mai mult cu florile de câmp. Aceleaşi flori s-au regăsit şi în buchet şi în florile pentru părinţi şi naşi. Ştiam că la nunţile bunicilor nu lipseau căruţele cu cai sau sania trasă de cai, după anotimp. Cu toate că am fost priviţi cu scepticism, la auzul că vom purta costumul tradiţional, în locul unei rochii luxoase sau al unui costum de firmă, nimic nu ne-a clintit din hotărârea noastră. Pentru noi, a fost nunta perfectă”, a completat tânăra din Baia.

Momentele cele mai frumoase de la nunta în stil tradiţional de la Baia au fost imortalizate de fotograful Codrin Anton (www.codrinanton.ro) din Fălticeni, care a fost surprins plăcut că suntem interesaţi să promovăm o nuntă de la care lipsesc rochiile „de bazar” sau alte kitschuri „la modă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au înlocuit rochiile luxoase şi costumele de firmă cu straiele bunicilor, iar limuzina cu sania trasă de cai.
 Vizualizări articol: 5247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Au înlocuit rochiile luxoase şi costumele de firmă cu straiele bunicilor, iar limuzina cu sania trasă de cai4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat a platit .... trimis de
(19 feb 2014, 11:13:21
Cat a platit Anton pentru promovare? Are niste fotografii ... Cred ca a platit mai mult decat O. Lesan ....

Reclama ieftina pe bani putini ... sunt convins ca daca ii dau lui P**u 300 ron imi cacă si mie un articol frumos ...
2.   Nik trimis de
(19 feb 2014, 13:02:35
Chiar crezi ce spui? Nu stiu cine esti, nici nu ma intereseaza, dar esti in afara subiectului. Punct.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei