Referitor la cazul minorei din Bucureşti care a dispărut de acasă în ziua de miercuri, 12 februarie 2014, în urma declaraţiei din dimineaţa zilei de 17 februarie a.c. a stareţului Mănăstirii Sihăstria Rarăului (judeţul Suceava), Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În seara zilei de 14 februarie a.c., în jurul orelor 18.00, eleva din Bucureşti a fost găsită în calitate de pelerin la jumătatea drumului de 8 km dintre Câmpulung şi Mănăstirea Sihăstria Rarăului de maşina stăreţiei, care a luat-o până la mănăstire. Acolo a dorit să vorbească cu duhovnicul mănăstirii, părintele Ioan.
În momentul în care a fost identificată, prima intenţie a conducerii mănăstirii a fost de a anunţa organismele abilitate ale Statului. În faţa refuzului categoric al tinerei adolescente, aflată într-o stare de agitaţie, stareţul şi duhovnicul mănăstirii au hotărât să o găzduiască peste noapte, având în vedere orele târzii şi urmând ca a doua zi să o conducă la primul tren direct spre Bucureşti din municipiul Suceava în jurul orelor prânzului (12.00-14.00). În faţa acestei decizii, adolescenta s-a mai liniştit, a spus că îi pare rău că a făcut acest gest şi a acceptat ca a doua zi să se întoarcă acasă, menţionând permanent că nu doreşte să fie preluată de poliţie.
Conducerea Mănăstirii Sihăstria Rarăului menţionează că adolescenta a fost permanent îmbrăcată în haine de culoare gri, purtând o eşarfă colorată. Confuzia din gara Suceava cu straiele monahale a fost făcută pe peronul gării din Suceava, atunci când fratele de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului care a urcat-o în tren pe adolescentă a întâlnit pe peronul gării o călugăriţă de la o mănăstire din judeţul Suceava cu care a intrat într-un dialog pentru câteva minute.
Conducerea Mănăstirii Sihăstria Rarăului mai precizează faptul că eleva din Bucureşti a ajuns la mănăstire după verificările Poliţiei Judeţului Suceava şi ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a ales să informeze Poliţia după plecarea fetei, ţinând cont în primul rând de starea de panică a adolescentei, de refuzul categoric al acesteia de a fi preluată de către organismele abilitate ale Statului şi de promisiunea ei fermă că doreşte să se întoarcă la familia din Bucureşti.
Stareţul şi duhovnicul Mănăstirii Sihăstria Rarăului îndeamnă familia, şcoala, comunitatea parohială din Bucureşti să-i acorde atenţia cuvenită şi să o sprijine pe adolescenta Iulia Ionescu pentru depăşirea acestui moment dificil din viaţa sa.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor