Victimă a unui accident de tren la vârsta de 14 ani, suceveanul Ioan Ghimiş are astăzi nevoie urgentă de 350 de lei pentru a schimba manşonul deteriorat de la proteza care îi înlocuieşte piciorul drept, retezat de sub genunchi în anul 1986.
Suma, care este cât nota de plată pentru două persoane la un restaurant mai deosebit sau cât mâneca rochiei unei doamne din lumea bună a oraşului, este imposibil de economisit în familia Ghimiş. Veniturile familiei sunt formate din indemnizaţia tatălui, de persoană cu gradul II de handicap, de 234 de lei lunar, şi din 42 de lei alocaţia copilului, elev în clasa I la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, la clasa de vioară.
Ioan Ghimiş locuieşte împreună cu soţia şi fiica sa într-o locuinţă socială, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. Până la şcoală fetiţa este dusă de mamă, cu autobuzul. În acest an, abonamentele de transport public pentru elevi s-au aprobat abia ieri, deci încă 24 de lei s-au mai dus săptămânal pe abonamentul pentru fetiţă şi alţi 38 de lei pentru abonamentul pe câte două săptămâni al mamei.
De la şcoală, directoarea Alexandra Bejinaru ne-a spus că eleva nu are absenţe nemotivate, iar calificativele la muzică sunt toate „foarte bine”.
Proteza a fost cusută şi cârpită cât s-a putut
Cu toate aceste cheltuieli suplimentare faţă de cele preconizate, familia Ghimiş nu a avut cum să mai pună deoparte bani şi pentru repararea protezei. Despre alta nouă nici nu poate fi vorba. „Casa de Asigurări de Sănătate dă proteze doar o dată la 4 ani. Eu am luat acum doi ani, deci nici nu se pune problema să fie înlocuită, aşa e legea. Una nouă costă 40-50 de milioane de lei vechi, eu vreau doar să o repar pe asta, că se poate, m-am interesat. Reparată, mai ţine doi ani”, ne-a declarat Ioan Ghimiş.
Ne arată manşonul care ar trebui să fie înlocuit. „Ar trebui să stea fix, altfel joacă şi face rană. L-am mai cusut, l-am mai cârpit, dar nu mai merge”, spune el cu năduf.
Proteza, nu foarte performantă, este apreciată de bărbatul rămas infirm de la 14 ani, ca un mare ajutor, mai ales prin comparaţie cu prima pe care a avut-o, din fier şi foarte grea. Cu atât mai mult cu cât o parte din costuri au fost suportate de el.
Costul unei glezniere proteză modulară gambă este de 500 de lei, conform unei facturi pe care ne-o arată Ioan Ghimiş. El are 100 de lei, 50 crede că mai poate economisi, îi mai trebuie 350 de lei. Ne spune că, dacă vrea să îl sprijine cineva, poate da banii direct la firma care vinde acest tip de manşon pentru a evita suspiciunea că ar folosi el banii la altceva. Cine doreşte să-l ajute pe Ioan Ghimiş îl poate contacta prin intermediul ziarului nostru, la numărul de telefon 0230 522 993.