luni, 17 feb 2014 - Anul XIX, nr. 37 (5546)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fonduri insuficiente

Mai puţine investiţii în acest an la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Banii primiţi de Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) din partea Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), cu destinaţia investiţii, sunt tot mai puţini de la an la an.

După ce, în 2013, USV a primit din partea MEN circa 300.000 de lei pentru investiţii (deşi solicitase trei milioane), în acest an instituţia suceveană a primit, deocamdată, suma de 100.000 de lei.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, “banii pentru investiţii din partea MEN sunt la un nivel infim. Ne-au fost alocaţi 0,1 milioane de lei, dar sperăm ca în acest an să primim 0,5 milioane de lei. Oricum aceasta e o sumă derizorie pentru planul nostru operaţional”.

Ca o comparaţie, rectorul instituţiei de învăţământ superior a mai arătat că, în 2011 şi 2012, Ministerul Educaţiei a alocat universităţii sucevene, pentru investiţii, câte de 1,8 milioane de lei.

 

Ce lucrări se vor face în acest an?

La finele anului 2012, USV a demarat o serie de lucrări din cadrul unui proiect amplu denumit “Reabilitare amenajări exterioare şi sistematizare verticală campus I”, ce prevede reamenajarea campusului din strada Universităţii. Proiectul are o durată de cinci ani, iar costurile sale se ridică la suma de circa zece milioane de lei. 

În 2013, USV a reuşit să dea o nouă faţă parcului din apropierea instituţiei reabilitând zona din faţa corpurilor A şi E, investiţie care s-a ridicat la circa 2,7 milioane de lei. Pentru 2014 însă, lucrările din proiectul menţionat stau sub semnul întrebării.

“În funcţie de fondurile care sunt alocate de Minister pentru investiţii, vom continua sau nu lucrările în campus. Chiar dacă nu vom finaliza tot ce ne-am propus, este posibil să mai deschidem un front de lucru, dar acest lucru se va decide în luna aprilie”, a mai specificat Valentin Popa.

Acesta a mai menţionat că, pentru moment, nu este prioritară sistematizarea pe verticală, ci consolidarea tronsonului de scară din corpul E „care are o deplasare datorită unei fundaţii deficitare”. Investiţia de consolidare este estimată la aproximativ 450.000 de lei, banii fiind alocaţi din veniturile proprii ale USV.

Totodată, conducerea USV intenţionează să realizeze o serie de reamenajări în interiorul campusului, să reabiliteze o serie de alei din jurul aşa numitei „Case albe” şi să amenajeze un spaţiu de agrement lângă restaurantul universităţii.

 

Proiectele - colacul de salvare pentru câteva obiective importante

Cât priveşte reabilitarea unor clădiri din campusul de pe strada Universităţii, instituţia vrea să acceseze în acest sens o serie de fonduri din cadrul unor programe POR. Vizate sunt corpul D, corpul A şi căminul 1.

“Pentru căminul 1 ne gândim să aplicăm pentru o finanţare prin POR (Program Operaţional Regional), atunci când competiţiile se vor deschide. Cred că aceasta e singura şansă de a reabilita căminul. Din venituri proprii ar fi imposibil”, a evidenţiat rectorul USV.

Reabilitarea corpului A este estimată la patru milioane de lei, corpul D – două milioane de lei, căminul studenţesc între unul şi patru milioane de lei.

Totodată, în planul operaţional pentru 2014, USV mai vrea să modernizeze o serie de laboratoare şi să înlocuiască echipamentele vechi cu altele de ultimă generaţie, dotări ce urmează a fi realizate tot din fonduri din proiecte de cercetare, europene sau transfrontaliere.

 

Campusul 2, finanţat doar prin proiecte

Cât priveşte construirea celui de-al doilea campus al Universităţii, Valentin Popa a declarat că “acesta are o şansă doar printr-un proiect POR”.

Ţinând cont de valoarea foarte mare a investiţiei, conducerea universităţii susţine că este necesar un parteneriat între USV, Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai puţine investiţii în acest an la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
 Vizualizări articol: 2293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mai puţine investiţii în acest an la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   0.5 milioane? trimis de
(17 feb 2014, 13:13:08
Domnilor deputati suceveni care ocupati si functia de profesor la usv .... dar unde sunt banii promisi?
Domnule Baisanu,sunteti vicepresedinte in comisia de invatamant...nu aveti nimic de spus? Unde sunt banii promisi USV in campania electorala ?
2.   Doamna Violet, cred ca stim cu toti unde sunt bani trimis de
(17 feb 2014, 22:26:49
In buzunarele lui Dragnea, in buzunarele lui Ponta, in buzunarele lui Sova, in buzunarele lui USL.

V-au mintit doamna Violent, v-au mintit si pe mine si pe tine si pe toti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei