Cinci fraţi au ajuns în grija „părinţilor de profesie”, în câteva familii de asistenţi maternali, după ce au fost neglijaţi de cei care le-au dat viaţă. Alţi trei fraţi, din aceeaşi familie, sunt internaţi într-un centru de plasament şi au fost reînscrişi la şcoală, după ce o perioadă mai lungă abandonaseră cursurile, din vina părinţilor.
Cel mai mic copil abia a împlinit o lună de zile, iar cel mai mare are 15 ani.
În asistenţă maternală au ajuns doi băieţi, mezinul şi unul în vârstă de 7 ani, şi trei fetiţe, în vârstă de 1 an, 3 ani şi 6 ani.
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „pentru copilul nou-născut s-au demarat procedurile pentru întocmirea certificatului de naştere. Fetiţele mici au fost plasate la asistenţi maternali diferiţi, datorită problemelor grave de sănătate. Ambele fetiţe au nevoie de internări repetate în unităţile medicale de specialitate, pentru afecţiunile de care suferă. Băiatul în vârstă de 7 ani şi fetiţa în vârstă de 6 ani sunt împreună, la acelaşi asistent maternal. Toţi minorii sunt luaţi în evidenţa medicilor de familie, iar copiii preşcolari au fost înscrişi la grădiniţă şi la grupa zero”.
Doar doi dintre copiii familiei mergeau la şcoală, unul în clasa I şi unul în clasa a III-a. Alţii doi, mai mari, tot de şcoală gimnazială, renunţaseră deja să mai meargă la cursuri.
În acest moment, toţi copiii au fost reînscrişi la şcoală.
Luaţi de stat prin Ordonanţă Preşedinţială
Cei opt fraţi, care locuiau într-o casă dintr-o zonă izolată, la limita dintre Drăgoieşti şi satul Corlata, care ţine de comuna Berchişeşti, au fost luaţi de lângă părinţi, la începutul lunii februarie, cu trupe de „mascaţi” de la Poliţie şi Jandarmerie şi duşi la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava. S-a ajuns la o măsură atât de extremă după ce doi dintre copii s-au îmbolnăvit de pneumonie interstiţială, iar părinţii nu au reuşit să îmbunătăţească condiţiile de trai din familie. Părinţii minorilor trăiesc în concubinaj, iar tatăl a stat în închisoare pentru furturi de material lemnos.
Copiii au fost ridicaţi prin decizie a instanţei de judecată, Ordonanţă Preşedinţială de plasament în regim de urgenţă. Părinţii au şanse mici să-şi „recâştige” copiii, după ce i-au neglijat o perioadă îndelungată, i-au ţinut departe de şcoală, de educaţie, de un trai decent.